Írta:
• 2009, március 01, vasárnap

Hozzávalók: 1/2 liter vörösbor, 2 deciliter rum, 15 deka cukor,, szagosmüge, fehérürömfű, 3 deci víz.

A fél liter olcsó vörösbort összekeverjük 2 deci rummal, és ha száraz vermutot akarunk készíteni, akkor 15 deka cukorral, ha pedig édes vermutot készítünk 21 deka cukorral. A gyógynövényboltban vásárolunk szagosmügét és fehérüröm-füvet. Mindegyikből öt ujjunkkal felcsippentett mennyiséget teszünk 3 deciliter vízbe, 5 percig lassan forraljuk, majd átszűrve batisztruhán, hidegen öntjük a borhoz.

Jól összerázzuk és pár napig állni hagyjuk, hogy beérjen.

Még több hasonló recept:

Kategória: Italok | Cimke: ,

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!

nagyi szerint:

Szeretettel üdvözlöm kedves Phoney! Köszönjük szépen a leírt vermut receptet. Kitettem a főoldalra, hogy könnyebben, gyorsabban megtalálják Olvasóink. Gondolom nincs ellenére, de ha gondolja, leveszem onnan. További szép napot és jó kortyolgatást kívánok mindenkinek:nagyi

Phoney szerint:

Üdv!

Közben továbbjutottam a recepttel:) A fenti, szagosmügés recept tapasztalataim szerint nem hasonlít pl. a Martinire (én a forralt borhoz hasonlítanám, mivel a szagos müge fahéjízű, de sajnos elég kevés vermutot kóstoltam eddig, lehet, hogy ilyen is van.)

A martini-hez hasonló vermut receptje:

Vegyünk egy üveg (0,7 l) olcsó, száraz fehérbort. Én pl 300 Ft alatt próbálgattam, az egyik Ezerjó nagyon bejött a célra (nem tudom, melyik). Hiszen a vermut arról szól, hogy rossz borból jó italt csinálunk, de minél ízetlenebb, annál jobb.

Lehetőleg literes üvegbe töltjük (hogy elférjen), majd beletöltünk 1-2 féldeci brandy-t, esetleg vodkát vagy rumot. Utána beleáztatunk egy teáskanál fehér ürmöt (vagy ugyanennyi ürmöt és ezerjófüvet vegyesen, bár szerintem az ezerjófű is csak keserűséget ad, illata nem nagyon van). Mindenesetre ha valamilyen babona folytán félünk a fehér ürömtől, akkor ezerjófűvel helyettesítjük.
Ezen kívül egy teáskanál kálmosgyökér és egy teáskanál angyalgyökér kell, és kb 3-4 teáskanál kakukkfű.

Egy nappal később leszűrjük (én teaszűrőt használok, de textil a legelőnyösebb).

A magyar borok erősebb íze miatt érdemes Rosso-nak (vörösnek) megcsinálni karamell hozzáadásával. Ha ezt kihagyjuk, akkor ízlés szerint cukrozzuk (4-10 teáskanál kristálycukorral).

Rosso készítéséhez tegyünk kb 5 teáskanál kristálycukrot egy edénybe (fémbögre a legelőnyösebb) nagyon kevés víz kíséretében, amiben kb elázik. Főzni kezdjük, szinte folyamatosan kevergetve. A karamellkészítés lényege, hogy a vizet óvatosan kigőzöljük kristálycukorból (ugyanis van benne), és akkor a cukor magától karamellizálódik (ez kérem kémia:( ).
Mikor a karamell már sötét és folyós, átöntjük max. 1 dl vízzel töltött edénybe (ekkor megfagy), és a vízben kevés főzéssel teljesen feloldjuk. Ezután beleöntjük a vermutba, majd további 3-9 evőkanál cukrot adunk hozzá ízlés szerint.

Ezt érdemes hűtőbe tenni, mert az eredmény minimum langyos. Ha minden jól megy, a martini rosso-ra erősen emlékeztető, gyömbéres üdítőhöz illő vermutot kapunk.

nagyi szerint:

Köszönjük szépen a tanácsot, mindig tanul az ember. További szép napot kívánok:nagyi

Phoney szerint:

A vermutot fehér (rikábban rosé) borból készítik. (A rosso egy karamelles megoldással lesz sötét.)

A víz helyett érdemesebb a bor egy részét használni főzésnél (úgyis 0,7-es egy üveg), akkor nem lesz vizezett, és a kevés főtt bor íze általában hozzátartozik a vermuthoz. (Ezt a 2-3dl-s leszűrt anyagot érdemes kóstolással adagolni, nehogy túl keserű legyen az eredmény.)

Rum helyett sokkal jobb a brandy (“konyak”;), a 2 dl pedig nagyon sok (persze ízléstől függ), egy normális vermutba elég féldeci.