Cékla, ahogy én csináltam, hosszú ideig eltartható és fenségesen finom!

A cékla az egyik családi kedvenc, ezért mindig teszek el belőle néhány üveggel. Nekünk ez a recept vált be!

hozzávalók

  • Kb.4 kg cékla
  • egy evkanál só
  • fél kg cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 2 teáskanál köménymag

Elkészítés

A Kb.4 kg céklát megmostam, meghámoztam, újra megmostam és annyi vízzel tettem fel főni, ami ellepte, tettem hozzá egy evkanál sót. Amikor megfőtt, egy fazékba leöntöttem a levet és visszatettem főni, ez kb.3,5 liter volt. Adtam hozzá fél kg cukrot, 4 dl 10%-os ecetet és 2 teáskanál köménymagot.


A céklákat még melegen, épp, hogy állta a kezem, közvetlen az üvegekbe szeleteltem, aminek az aljára fél mokkáskanálnyi köménymagot tettem. Mivel tormám nincs, így az kimaradt. Minden üveg tetejére késhegynyi Na-benzoátot tettem és a felfőtt céklalevet rájuk öntöttem. Lezártam és száraz dunsztba tettem. Úgy tudom, hogy a torma keményebben tartja, de nekünk nem hiányzik, a köménymag a lényeg, az adja meg a finom ízét. A tegnapi ténykedésem 10,5 üveg cékla és 2 db 2 literes üveg uborka.

Az uborka! Erre a két üvegre 1,5 liter viz ment. Ebbe tettem 15 dkg cukrot, 5 dkg sót és 1,5 dl 10%-os ecetet, egy csipet borként és citromsavat. Ezt felfőztem. Az üvegekbe tettem babérlevelet, pár szem szemesborsot, mustármagot egy jó csipetnyit, koriandert, és természetesen kaprot. Az üvegekre késhegynyi Na-benzoátot raktam. A felfőtt levet ráöntöttem, lezártam és száraz dunsztba tettem

Boros Józsefné receptje
–Gratulálok. Ha nincs tormám, ecetes tormát teszek bele😊

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!