Zöld dió befőttnek és lekvárnak, nincs az a mennyiség, ami elég lenne belőle!

Nálunk nagy sikere van, nem tudok annyit készíteni belőle, hogy megunjuk

hozzávalók

  • zöld dió
  • víz
  • 1 dl 10 %-os ecet
  • 1 kis db fahéj rúd,
  • 8-10 db szegfűszeg,
  • 1 tk. citromsav

elkészítés


Most szedjétek a zöld diót. Nálam már befőttnek és lekvárnak előkészítve. 😀 Befőtt: 2 db 5 l üvegnyi diót villával megszurkálom, és felöntöm vízzel és hűvösre teszem. Ezt a víz- cserét 14 napig csinálom. A 15. napon beleöntöm egy nagy lábasba a diót, 1 dl 10 %-os ecetet és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és felforralom. Majd leöntöm ezt a levét. Fekete és puha lesz a dió.

Ismét víz, 1 kg cukor, 1 kis db fahéj rúd, 8-10 db szegfűszeg, 1 tk. citromsav. Így felforralom kevergetve, majd 24 órás pihi. Másnap, harmadnap ismétlés. Utána kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, ráöntök 1 kupica rumot, majd jöhet a forró lé csordultig.

Két réteg fólia közé késhegynyi Na benzoát, rá a tető és mehet a száraz dunsztba. Ha Valaki nem akarja a benzoátot, akkor ne használja, a rum sem kötelező. Fejtetőre kell állítani és így dunsztolni. (Nekem sajnos volt, hogy így elromlott az összes, ezért van az „óvintézkedés”. 😀 A dió beföttet mihez esszük? Pl Húsokhoz mint pl. a szilvabefőttet.

Tünde Óváriné Fehér‎ receptje

—Igaz, kicsit bonyolult, de nagyon finom és különleges.

—Azt tudjátok, aki érzékeny azaz allergiás a diófélékre, az is eheti, mert még ilyen korai szakaszában a fiókban nincs meg az allergén anyag.  S.k. kipróbálva. Az öcsém kizárólag a diófa allergiás. A befőttből evett, a likőrből ivott ( ezt imádja….🤣).. semmi baja nem lett.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!