Zürich-i kenyér, ahogy én készítem, napokig friss marad, ezért is szeretjük!

Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes.

A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így: (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva) 250 g kenyérliszt (BL-80-as) 6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztő 165 ml víz.  Ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.

Hozzávalók:

  • az előző esti összes kovász
  • 375 g kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre)
  • 210 ml víz
  • 25 g vaj
  • 10 g friss élesztő
  • 12 g só
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 evökanál burgonyapehely

Ma pl. grahamliszttel és legmagpehellyel kísérleteztem, így hozzájött 2 evökanál lenmagpehely és 1-2 evökanál víz pluszban, valamint a liszt mennyiségnél 75 g-ot lecseréltem grahamlisztre.


Elkészítés

Ezekből a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a kenyérsütőgépet használják dagasztásra, nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megerőltető. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztőtálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegőt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belőle így, ezt is Limarától tanultam. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hőmérséklettől függő, lehet fél óra, de akár egy óra is.

A sütőt előmelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, sőt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre.

Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hűlés után már megvágható. Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes

Erika Krauszné receptje

—Mindennapit tudunk az asztalra tenni sima liszt, teljes kiőrlésű is jó.

fázisfotók

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!