Sonkás burgonyával töltött pulyka

Hozzávalók: 1 darab fiatal, hizlalt pulyka, 1 kg burgonya, 20 deka sonka, 2 deci tejfel, 3 egész tojás, só, töröttbors, 3 deka vaj és 15 deka zsír.


A szokásos módon előkészített, megtisztított és megmosott pulyka hasüregét és a nyakbőre alatt a begye helyét a következő töltelékkel töltjük meg:

1 kg hámozott burgonyát sós vízben puhára főzünk, , szitán áttörjük és összekeverünk vele 2 deci tejfelt, 3 egész tojást, sót, töröttborsot, 3 deka vajat és a 20 deka apró kockákra vágott sonkát. Ezzel a töltelékkel megtöltük a pulyka hasüregét és a nyaka bőre alatt a begye helyét, a begyét lekötjük, a hasüregét bevarrjuk. A pulykát egy negyed órára meleg helyre helyezzük és jól felhevített zsírral  leöntjük. Forró sütőben lassan megsütjük, közben állandóan öntözgetjük és forgatjuk. 2-2 és fél óra alatt szép világospirosra sül.

A sütés alatt való öntözgetésre semmi mást nem használunk, mint a pecsenye levét, tehát szt a zsírt, amit a pulykára öntöttünk. Vízet egyáltalán nem szabad hozzáadni, mert akkor pároljuk és nem sütjük.

Ha a hús már megpuhult, a pulykát egy negyed órára meleg helyre állítjuk és csak azután szeleteljük fel, mert így sokkal szebben lehet felvágni.

Téli savanyúsággal vagy salátával tálaljuk.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!