Kovászos káposzta télen, télire, remekül használható főzéshez 

Pont jó íze lesz húsnak, gombócnak, káposztának. Soha nem veszek savanyúkáposztát.

Hozzávalók

  •  Kb. 6l l víz
  • 6 ek asztali só
  • 5 fej káposzta
  • kapor
  • 1 szelet kenyér.
  • fél mokkáskanál Na-.benzonát
  • fél kávéskanál borkén

Elkészítés


Semmi ördöngösség. Kb. 6l l vizbe 6 ek asztali sót feloldok Ahány l vizet forralsz, annyi ek só), felforralok, teljesen kihűtöm… Nagyon langyosan már rá szoktam önteni a káposztára. Talán előbb beindul a ” kovászolás”.

Míg hűl a sós víz, legyalulom a káposztát. Az 5 l-es üveg aljára rakom a függönyanyagból varrt zacskóba (nehéz lenne a gyalult káposzta közül kiválogatni) Lazán berakosgatom a legyalult káposztát. tetejére 1 nagyobb zacskóba rakok megint kaprot és 1 szelet kenyeret. Ha kihűlt a sós víz ráöntöm. Semmi más fűszert nem adok hozzá. Mi így szeretjük. Nagyobb műanyatálba a radiátor elé rakom és kistányérral lefedem. A kiforró lé a műanyag tálba folyik ki nem a konyhába. Ha kell utána töltjük a maradék felforralt a sós léből.

Én a kiforrt levet öntöttem vissza szűrőn keresztül. 4-5 nap után szoktam kóstolni. Ha jó, akkor a tetejéről leveszem a kenyeres zacskót, a lét 1 lábosba öntöm( szűrőn át) vigyázva, hogy a káposzta az üvegben maradjon. A lét felforralom. Ha forr fél mokkáskanál Na-.benzonátot és fél kávéskanál borként teszek bele és teljesen kihűtöm. Most nagyon hamar kihűl az udvaron. A káposztát üvegekbe rakom, ráöntöm a kihűlt lét. Tetejére teszek befőző fóliát és lezárom mehet a spájzba. Én hideg garázsban sorakoztatom őket.

Sikerült nagyon olcsó káposztához hozzájutnom (100Ft/kg) Mohó módon vettem 5 fejjel és már láttam lelki szemeim előtt, hogy ezek nagy részéből kovászos káposzta fog készülni. S mekkora szerencse, hogy épp itt, épp ekkor a kapor is le volt piros címkézve. Minden megvan.. már csak szabadidő kell, hogy megcsináljam. Jó ideig az egyre hidegebb garázsban vártak. Aztán karácsony előtti napokban ( a sok más karácsonyi teendő mellett) 2 db 5l-es üveggel ( kb 2-2,5 kg) készült és már kerültek is a konyhában a radiátor elé. 4-5 nap érlelődés és kész. A recept a kovászos uborkáé. Annyi különbséggel, hogy a kaprot és a kenyér szeletet 1 régen használt nylon függönyből varrt zsákba tettem, helytakarékossági szempontból most az egyik 5 l-es üvegben épp elfért a másikban lévő kovászos káposzta is és kb. 2,5 l lé is maradt, amit üvegbe töltve elraktam. Jó lesz a töltött káposzta ill. székely káposzta felöntéséhez.
1 korábbi üveggel és édes káposztával vegyesen.. isteni töltött káposzta készült karácsonyra … Mindig így szoktam. Így nem kell se kimosni, se utána sózni. Pont jó íze lesz húsnak, gombócnak, káposztának. Soha nem veszek sav. káposztát…aranyára van már.

Klára Szabó receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!