Kovászos káposzta, amit bármikor el lehet készíteni

Az elmúlt hetek rossz idejét kihasználva kovászos káposztát készítettem radiátor feletti ablak párkányon a jól bevált recept alapján.

Hozzávalók

  • Kb. 5 kg káposzta (150 Ft/kg) és
  • 3 csokor korábban akciósan vett kapor,
  • némi kenyér,
  • víz és
  • asztali só hozzáadásával.

Elkészítés

Az  5,5 l vizet 5,5 púpos ek asztali sóval felforraltam, kihűtöttem. A kimosott , lecsöpögtetett üveg aljára 1 kis függönyanyagból varrta „zsákba” raktam 1 csg kapornak a felét. Úgy raktam az üveg aljára, hogy ne tudjon a kapor kijutni a káposztára.


Mind 3 üvegnél így jártam el, majd félreraktam őket. Annyi káposztát reszeltem le, ami a 3 db 5 l-es üvegbe belefért. A lereszelt káposztát betöltöttem az üvegekbe..kicsit lazán, nem tömörítve. Tetejeikre 1-1 nagy „zsákba” raktam a kapor másik felét kb 3/4 szelet kenyeret raktam. Felöntöttem a majdnem kihűlt ( langyos) felöntőlével és 1 nagyobb tálat rakva alá, hogy abba forrjon ki a lé.

Amikor beindult a kovászolódás, többször megnéztem, hogy mennyi a lé az üvegben… szükség esetén utána töltöttem a megmaradt sós léből ill. a kifolyt léből. Kb. 5-6 nap alatt elkészült. Az elkészült lét 1 nagyobb lábosba átszűrtem, felforraltam. A legvégén 1/1 mokk.kan Na-benzonátot és 1/2 kávéskan borként adtam hozzá, majd lehűtöttem. A káposztát kisebb üvegekbe raktam, majd ráöntöttem a kihűlt levet és mehet a kamrapolcra. Kovászos káposzta…”télen” télire ismét. Az elmúlt hetek rossz idejét kihasználva kovászos káposztát készítettem radiátor feletti ablak párkányon a jól bevált recept alapján. Kb. 1 hét alatt el is készült.

Durván 1000 Ft-ból lett 5 kg kovászos káposztám és 4,5 l kovászos lé. Ezeket is elraktam. Higítva üdítőként is nagyon finom ital.

Klára Szabó receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!