Hajtogatott vajas tészta receptek

56 deka lisztet   táblára   teszünk és három egyenlő részre osztjuk. Az egy­harmad lisztet   összegyúrjuk 56 deka friss jó vajjal, melyet előbb tiszta ru­hával nagyon jól kinyomkodunk, hogy az összes vízrész kijöjjön belőle. Ak­kor a lisztet jól összedolgozzuk, négy­szögletesre   formáljuk és félretesszük. A megmaradt kétharmad lisztből tész­tát gyúrunk,   melybe   teszünk 3 tojás sárgáját, egy kávéskanál sót, 4 kávés­kanál cukorport, 2 evőkanál   borecetet vagy ha nincs,    citromlevet és annyi vizet, amennyit   a   liszt felvesz, hogy olyan kemény legyen,    mint a jó ke­mény rétestészta.

Nagyon jól hólya­gosra kidolgozzuk   és   kissé   pihenni félretesszük   leborítva    egy    lábassal, hogy ne száradjon.   Ekkor   a   tésztát nyújtsuk el késfoknyi   vékonyra és a kidolgozott négyszögletesre elkészített vajat tegyük a közepére, hajtsuk fel rá a magunk felőli részt, aztán rá a szem­ben lévő részt, aztán a baloldalit a te­tejére, és végül a jobboldali részt alája visszahajtva  és így  ismét    letakarva, hideg helyen félórát pihenni hagyjuk.


Aztán vigyázva, nagyon kicsit lisztez­ve, inkább csak az alját nyújtsuk el kis-ujjnyi vékonyra    és az előbbi módon ismét hajtogassuk  össze és ismét fél­órai pihentetés után ezt ismételjük há­romszor. Mikor utoljára   nyújtjuk ki. akkor kicsivel vastagabbra hagyhatjuk és tüzesített késsel   vagdaljuk fel tet­szés szerinti darabokra.

Tetejét tojás­sal kenjük meg, cukorral    összevegyített apróra vágott mandulával hintsük meg és tepsibe rakva, gyors tűznél süs­sük meg szép halványpirosra.   A sütő már jó forró legyen,    mikor a tésztát betesszük és aszerint,   amilyen   gyor­san szokott   sütni a sütő, vagy 5—10 percig ne nyissuk ki az ajtaját, ne néz­zük meg, mert   így    szebben, jobban
felnő.

Nagyon szép és mutatós az e célra készített félcső alakú sütőn sütni. A tésztát két kisujjnyi széles pálcákra vágjuk, megkenjük, behintjük s a sü­tőre rakjuk sorba, hogy kisülve, szép félkör-alakúak legyenek. A tészta ké­szítésénél, ha véletlenül nagyon puha lenne a vaj, akkor, hogy könnyebb le­gyen vele bánni, ne egy darabban te­gyük bele a vajat, hanem a kinyújtott tésztára egyenlően kenjük rá és így hajtogassuk.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!