Töltött sertésdagadó

Hozzávalók: 80 deka sovány sertés­dagadó, 2 zsemle, 1 1/2 deci tej, 2 tojás, 5 deka gomba, 8 deka zsír, 3 deka vöröshagyma, törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, só.A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtöröljük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk, anélkül, hogy valahol az oldalát ki­vágnánk.

A töltelékhez való zsemlét apró kockákra vágjuk, beáztatjuk tejbe. A hagymát finomra vágva, 3 deka zsíron a megtisztított, megmo­sott és kockára vágott gombával megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a megvagdalt zöldpetre­zselymet. Ha kihűlt, hozzákeverjük előbb a 2 egész tojást, majd az ázta­tott és kicsavart zsemléket.


Az így elkészült masszával megtöltjük a dagadót, nyílását bevarrjuk, megsózzuk, és tepsibe tesszük. A megmaradt 5 deka zsírral az egyenletes forró sütőbe rakjuk, saját levével locsolva pirosra sütjük. Ha megsült, 20—30 percig szikkadni hagyjuk. Csak ezután szeleteljük és tálaljuk, mert a töltelék így szebben szeletelhető.

Bármilyen főzeléket, esetleg burgonyaköretet és salátát adhatunk hozzá.

Készíthetjük oldalasból is. Ekkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük. Végül összekötöz­zük, megsózzuk és úgy sütjük, mint a dagadót.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!