Töltött ponty

Hozzávalók: 80 dekáa vagy 1 kilós ponty, 10 deka gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejfel, egy kis zöldpetrezselyem, pici töröttbors, só, 1 egész tojás, 1 deci bor, 1 deci víz és 5 deka vaj. A mártáshoz: 1 deci bor, 1 deci tejfel, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás, egy kávéskanálnyi cukor.


Ha a pontyot megtisztítottuk, a hátán felvágjuk és a gerince csontját eltávolítjuk, azután a következő töltelékkel töltjük meg:

10 deka pirított gombát beleteszünk 1 deka vajból, 2 deka lisztből és 1 deci tejből készült tejmártásba. egy kis finomra vágott zöldpetrezselyemmel, pici töröttborssal, sóval és 1 egész tojással összekeverjük és megtöltjük a hal hasüregét. Azután felülről összekötjük spárgával két helyen és kivajazott tűzálló tálra vagy sütőlapra tesszük. Aljára öntünk 1 deci bort, 1 deci vízet, 5 deka vajat s a forró sütőben addig pároljuk, amig a levét el nem főtte.

Akkor 1 deci tejfellel leöntjük és ropogósra, szép pirosra sütjük. Vajas-petrezselymes burgonyával és mártással tálaljuk.

Mártása: 1 deci bort, 1 deci tejfelt, egy kis mustárt, pici sót, 2 egész tojást, 1 evőkanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, tűzre tesszük és állandó keveréssel felfőzzük míg sűrű mártás nem lesz.

Forrón tálaljuk.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!