Szaftos kenyér

Hihetetlen egyszerű, mérni sem kell! Bögrés kenyérnek is hívhatnánk. Ízesíthetjük magvakkal, köménnyel, pirított szalonnával, csak a fantáziánkon múlik.

Hozzávalók

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre langyos víz
  • 4 evőkanál olaj (olivaolaj is lehet)
  • 1 kkanál só
  • 3 dkg élesztő

Elkészítése

A bögre nagyméretű, ha kisebb bögrével mérünk csökkenteni lehet az olaj mennyiségét. A hozzávalókat tálba tesszük belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan összekeverjük.
20 percre betesszük a sütőbe forrósodni az edényt fedővel amiben sütni fogjuk, addig pihen a tészta. 20 perc után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk egyszer összehajtogatjuk és a felforrósított edénybe tesszük. Rárakjuk a szintén forró fedőt és 35 percig sütjük fedő alatt, majd levesszük a fedőt és további 20 percig sütjük. Fontos a fedő használata, mert azt a párás közeget máshogy nem tudjuk biztosítani ami a fedő alatt képződik. Ettől nem fog kiszáradni a kenyér! Rácsra tesszük és kész is a finom kenyér.


Ízesíthetjük magvakkal, köménnyel, pirított szalonnával, csak a fantáziánkon múlik. Ha rozsost vagy teljes kiőrlésűt szeretnénk akkor másfél bögre sima liszt fél bögre tetszés szerinti lisztből készítjük vagy esetleg 1 sima egy tetszés szerinti liszt, ez attól függ ki mennyire szereti a tömör állagot.

Ha burgonyás kenyeret szeretnénk, akkor tegyünk hozzá öt evőkanál burgonyapüréport és még 5 evőkanál langyos vízzel növeljük a vízmennyiséget ez szükséges mert ezt még felveszi a burgonyapor.

szaftos

 

2

szaftoskenyér

Beküldő: Pöttyi

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!