Sárgabaracklekvár, mindig így készítem, hosszú ideig eláll!

Könnyen elkészíthető és elképesztően finom, nálunk ez lett a nagy kedvenc!

hozzávalók:

  • 6 kg sárgabarack kimagozva
  • 2 kg 10 dkg kristálycukor
  • 1 kk szalicil

Elkészítés:


Előző nap az üvegeket mosogatógépben kimostam,szépen kiszáradtak. Akinek nincs, mosogatóban vagy tálban is szépre ki lehet mosni. Hisz régen sem volt mosogatógép. Kiszárítjuk. Fejtetőre állítjuk az üvegeket. 10 kg barackot dolgoztam fel. A barackot megmostam több vízben. Ezután kimagoztam, majd paradicsom darálón ledaráltam. A darálásnál kidobott héjas barackmasszát egy leves szűrőn átpasszíroztam, azt is a szín barackhoz adtam.

Egy nagy lábasban tettem fel főni, ami 6 kg lett tisztán. Az első forraláskor a cukrot kis adagokban hozzá adtam. Kevergettem, hogy le ne égjen. Két és fél órát főztem, tűzről levéve a szalicilt bele kevertem.

Egy nagy tepsibe forró vizet öntöttem, ebbe állítottam az üvegeket, hogy melegedjen át.
Az üvegeket megtöltöttem, celofánnal lekötöttem, majd a kupakokat szorosan rácsavartam. Újságpapírba tekertem minden üveget.

Egy műanyag rekeszt pléddel kibéleltem, az üvegeket egymás mellé tettem. Egy nagy párnát rátettem, a plédet ráhajtottam. Másfél napot volt így a száraz dunsztban, majd a polcra raktam. Ez a lekvár nem lesz nagyon sűrű, mivel a rostokat kipasszíroztam.
Mi így szeretjük palacsintába, fánkhoz, császármorzsához stb. A következő főzésem kemény lekvár lesz, azt nem passzírozom át. Elkészült az idei első sárgabarack főzésem. Még egy ennyit majd befőzök. Igen! Kellemes savanykás lekvár, ma ettük a ma készült forgàcsfánkhoz.

Vass Lászlóné Edit receptje

–Ez az igazi sárgabarck lekvár!

–De szép maradt a színe, finom is lehet. Ki nem hagynám

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!