Mit kell tudni a pudingokról és,,,,,,

Mit kell tudni a pudingokról és soufflékről általában.

Hogyan kell elkészíteni az alapanyagot: 2 deka vajhoz 2 deka lisztet és 1 és fél deci tegyet vegyünk akár 2, akár 4 személyre számított pudingnál vagy soufflénél. Ehhez elegendő két darab tojás.


Ha zöldséggel vagy hússal készítjük el pl. sonka-, hús-, vagy zöldségpudingot vagy úgynevezett spárgapudingot és a hozzávaló hús vagy zöldség 10 deka, akkor a beshamelhez 2 tojás sárgája és habja helyett 3 tojást veszünk. Ha narancsot, citromot, vaníliát, csokoládét vagy hasonlót adunk hozzá vagy akár diót, mogyorót, ez az anyag sohasem lehet több 3-5 dekánál s akkor nem taszünk bele 2 tojásnál többet. De ha 5 dekánál több diót vagy mandulát akarunk bele tenni, úgy a tojások számát is emeljük 1 darabbal, a 2 dekás beshamel- alapnál is. A tojás fehérjét minden pudingnál vagy soufflé-nél kemény habbá kell vernünk.

Gyakorlati elkészítése nagyon egyszerű: Felhevítünk 2 deka vajat és habzásig keverjük 2 deka liszttel. azután feleresztjük 1 és fél deci tejjel s ezzel olyan sűrűre főzzük be, hogy az edény oldalától elváljon. Ha édes pudingot készítünk és az alapanyagba tesszü a cukrot, nem válik el az edénytől, akkor olyan sűrűre főzzük be ( pl. csokoládé alapanyagnál ), hogy sűrűbb legyen a méznél s csak akkor vesszük le a tűzről. Kissé kihűtjük és a tojás sárgáját ( mely abban az esetben nem több kettőnél ) belekeverjük és azután jó keményre felvert tojásfehérjét habarjuk el benne.

Egyáltalán a tojás habja csak úgy jó és a puding csak abban az esetben sikerül szépen, ha a hab jó kemény, hófehér és jégcspszerűen áll a habüstben, mikor a habverőt kiemeljük. A kivajazott pudingformákat félig megtöltjük a tészta anyagával s egy fazékben lévő 3-4 ujjnyi csendesen forró vízbe helyezzük. A formát nem fedjük le, csak a pároló fazekat és lassu forrással 25-30 percnyi főzéssel kifőzzük a pudingot.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!