Kovászkészítés alapok, házi kovásszal szinte bármit süthetsz!

Aki eddig nem próbálta, annak érdemes kipróbálni, mert nem nehéz és sok minden készíthető belőle!

hozzávalók

  • Így neveld a kovászodat :
  • ( ha nincs más lisztünk csak Bl 55..akkor azzal dolgozzunk és ha van, rétesliszttel)
  • Fél literes tiszta befőttes üveg.
  • Rozsliszt (lehetoleg teljeskiorlesu)
  • Kenyerliszt
  • Langyosvíz

Elkészítés

1. nap este: 25 gramm rozslisz,t 25 gramm kenyerliszt, 50 gramm langyos víz. Ezt összekeverni, lazán letakarni és a konyha felső polcára helyezzük, egészen 24 óráig. (Legjobb ha van legalább 23-24 fok a helyisegben)


2. nap este. Összekeverjük a készülő kovászt. Ismet 24 óra pihi.

3. nap este: A kovászunk már szép buborékos. Kiveszünk belőle 50 gramm mennyiséget, amit átteszünk egy tiszta befőttes üvegbe. Hozzámérünk 25-25 gramm kenyér és t.k rozslisztet és 50 gramm vizet. Összekeverjük, tető rá és ismét pihi.

4. nap este: Megismételjük az előző esti folyamatot.Tető rá és pihi a polcon, de már csak 12 óráig.

5. nap reggel: ismet „etetés”. 50 gramm kovászt átteszünk egy tiszta üvegbe és hozzáadjuk a szokásos 25-25 gramm lisztet és 50 gramm vizet. Összekeverjük, letakar, pihi.

5. nap este: ismét etetés. A folyamat ugyanaz.

6. nap reggel: Ismét éhes a kovász. Kivesszük a szokásos 50 grammot és hozzáadjuk a 25 gramm kenyérlisztet, 25 gramm rozslisztet és 50 gramm vizet. Összekeverni, letakarni, pihi.

6. nap este: ismét etetés. A folyamat ugyanaz.

7. nap reggel: ismét etetés a megszokott módon.

7. nap este: Már az összes kovászt fel fogjuk használni, ami 150 gramm. Át kell tenni egy nagyobb üvegbe és hozzáadni 150 gramm lisztet fele fele aranyban rozs és kenyérliszt, és 150 gramm langyos vizet. Összekevemir és pihi.

8. nap reggel. Sütésre kész a kovaszunk 🙂 csak ki kell belőle venni a megfelelő adagot. A maradék kovászt lefedve be kell rakni a hűtőbe és A további sütéshez ” életben kell tartani”. Ezt a folyamatot Limara a kovászkurzusában nagyon szépen leírja.

Így neveld a kovászodat 🙂 Sokan tartotok tőle, hogy mi lesz, ha elfogy az élesztő. Ha még kaptok, vágjátok 4 felé és folpackba csomagolva le lehet fagyasztani.
Ha nincs már..akkor jöhet a kovásznevelés 🙂 Kissé hosszadalmas, de sokkal finomabb vele a kenyér. Ez a kenyér az üvegben visszamaradt kovászból és kb 1-1.5 deka élesztőből készült. Kb 1.5 óra kelesztési idővel. Vaslábosban 55 perc sütéssel.

Kovászkészítés alapok: LIMARA módra

Kata Gódor mutatta be
—Köszönöm, hogy ilyen szépen le írtad a kovász elkészítését. Én még soha nem sütöttem kovászból, de egy nap ha kedvem és idöm akad megpróbálom. Egyenlőre megmentettem!

—Mi is ezt csináljuk éppen, vagyis a párom, eteti a kovászt és győnyörködik a növekedésében

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!