Házi vermut „Phoney-től”

A martini-hez hasonló vermut receptje:

Vegyünk egy üveg (0,7 l) olcsó, száraz fehérbort. Én pl 300 Ft alatt próbálgattam, az egyik Ezerjó nagyon bejött a célra (nem tudom, melyik). Hiszen a vermut arról szól, hogy rossz borból jó italt csinálunk, de minél ízetlenebb, annál jobb.


Lehetőleg literes üvegbe töltjük (hogy elférjen), majd beletöltünk 1-2 féldeci brandy-t, esetleg vodkát vagy rumot. Utána beleáztatunk egy teáskanál fehér ürmöt (vagy ugyanennyi ürmöt és ezerjófüvet vegyesen, bár szerintem az ezerjófű is csak keserűséget ad, illata nem nagyon van). Mindenesetre ha valamilyen babona folytán félünk a fehér ürömtől, akkor ezerjófűvel helyettesítjük.
Ezen kívül egy teáskanál kálmosgyökér és egy teáskanál angyalgyökér kell, és kb 3-4 teáskanál kakukkfű.

Egy nappal később leszűrjük (én teaszűrőt használok, de textil a legelőnyösebb).

A magyar borok erősebb íze miatt érdemes Rosso-nak (vörösnek) megcsinálni karamell hozzáadásával. Ha ezt kihagyjuk, akkor ízlés szerint cukrozzuk (4-10 teáskanál kristálycukorral).

Rosso készítéséhez tegyünk kb 5 teáskanál kristálycukrot egy edénybe (fémbögre a legelőnyösebb) nagyon kevés víz kíséretében, amiben kb elázik. Főzni kezdjük, szinte folyamatosan kevergetve. A karamellkészítés lényege, hogy a vizet óvatosan kigőzöljük kristálycukorból (ugyanis van benne), és akkor a cukor magától karamellizálódik (ez kérem kémia:( ).
Mikor a karamell már sötét és folyós, átöntjük max. 1 dl vízzel töltött edénybe (ekkor megfagy), és a vízben kevés főzéssel teljesen feloldjuk. Ezután beleöntjük a vermutba, majd további 3-9 evőkanál cukrot adunk hozzá ízlés szerint.

Ezt érdemes hűtőbe tenni, mert az eredmény minimum langyos. Ha minden jól megy, a martini rosso-ra erősen emlékeztető, gyömbéres üdítőhöz illő vermutot kapunk.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!