Farsangi fánk, régiesen Pánkó, vagy Pampuska

Az ünnepek étke a szép magas, pirosra sült, de hófehér, „szalag­gal díszített” farsangi fánk. Kerekre szaggatott finom kelt tészta, ré­giesen Pánkó vagy Pampuska

Hozzávalók

  • 38 dkg liszt
  • 4  dkg élesztő
  • 5 tojássárgája,
  • 7 dkg vaj
  • 8-9 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál rum
  • negyed citrom reszelt héja
  • csipet só
  • vaníliás cukor a meghintéséhez

Elkészítése


A lisztet meleg helyre tesszük. Az élesztőt egy kanál cukorral, ke­vés liszttel és négy kanál langyos tejjel elkeverjük kovásznak.  A tál közepébe, amelyben a fánk készül, tegyük a kovászt, köréje a lisz­tet.

Takarjuk le és tegyük langyos helyre, amíg megkel. Öt tojássár­gáját csipet sóval elkeverünk és a liszthez öntjük, hozzáadjuk a fris­sen olvasztott vajat, a rumot és a négy-öt kanál forralt, kihűlt tejet. Addig keverjük, amíg hólyagos lesz és elválik a kanáltól. Ekkor be­takarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Szaggatjuk, letakarva hagyjuk to­vább kelni. Mielőtt forró zsiradékba tennénk, először hüvelykujjal kissé benyomjuk, a benyomott oldalával lefelé tesszük a forró zsi­radékba.

Fedő alatt sütjük szép pirosra, majd megfordítjuk és a má­sik oldalát lefedés nélkül sütjük meg. A jól kidolgozott, megkelt fán­kok középső része nem ér a zsiradékba, ettől lesz körben fehér csí­kos. Olyan, mintha szalaggal díszítenénk. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, papírral leitatjuk, majd tálra tesszük és forrón meghintjük a vaníliás porcukorral.

Ildikó receptje

—Köszönöm szépen, beírom a receptes füzetembe és minél hamarabb meg is sütom!!

—Ma süttem egy nagy tállal, tegnap pedig az ovodába vittem. Nagyon izlett a gyerekeknek

farsangi-fank

Jó tudni

-Különösen fontos itt, hogy minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű: a tojást már előző este ki kell venni a hűtőből, a tejet, lisztet pedig érdemes kicsit megmikrózni, vajat felolvasztani.

-Majdnem minden kelt tészta, de a fánk különösen meghálálja a többszöri kelesztést. Ez annyit jelent, hogy ha kétszeresére kelt, ki kell nyomkodni belőle a levegőt, és hagyni újrakelni, akár háromszor is.

– A konyha legyen egyenletes meleg, mondja minden szakácskönyv: ez csak annyit jelent, hogy se az ablakot, se az ajtót nem kell sűrűn nyitogatni, a tésztát pedig a kelés ideje alatt letakarva  kell tartani. A legpraktikusabb hely erre a célra a lekapcsolt sütő.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!