Borsos kalács „Tamástól”

Tamás a mamájától kapta a következő receptet!
Hozzávalók: 1 kg liszt, ½ l tej, 5 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 4 dkg só, 15 dkg RAMA margarin (régen sertészsír) a kidolgozáshoz. 4 tejföl, őrölt bors a mártáshoz.ELKÉSZÍTÉSE: ½ liter tejet langyosra melegítünk (nem forró!) beletesszük a 8 dkg cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztben elkeverjük a 4 dkg sót, majd hozzáadjuk a tejet. Laza kézmozdulatokkal emelgetve finomra kidolgozzuk a tésztát, a margarinnal körbe-körbe kenve a tálat. Addig kell csinálni míg a tészta a táltól és a kéztől el nem válik és hólyagosodni kezd. Meleg helyen letakarjuk kb. 25-30 percig kelesztjük.

Időközben megnézzük nehogy kimenjen a tálból. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, maréknyi cipókra osztjuk. A cipókból fonatokat készítünk a következőképpen:


A tésztát hengeresen sodorva 50 cm-es rúdra nyújtjuk középen meghajtjuk és a kettőt összesodorjuk,majd ebből kör alakot képezünk a két végét összenyomva. Kizsírozott tepsibe tesszük kb. 10 percig kelni hagyjuk.

Előmelegített sütőben szép lassan pirosra sütjük, időnként ellenőrizzük, nehogy megégjen!
A kisült kalácsokat még melegen megmártogatjuk a következő mártásban:

Jó evőkanál zsírt felolvasztunk, beleteszünk 1 mokkáskanál sót, 1 mokkáskanál őrölt fekete borsot és elkeverjük 4 pohár tejföllel. (2 dl-es)

A megmártogatott kalácsokat nagy tálban sorba rakjuk, a megmaradt mártást a tetejére öntjük. Jól lefedjük, hogy a melegben megpuhuljon. (Tető + takaró!)

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!