Ásványvizes flakonba eltett savanyúság, nincs benne tartósítószer és ecetre se lesz szükség

Nekem tetszik ez a recept, ezért ki is próbáltam, szerintem ez egy nagyon finom savanyúság

Hozzávalók

  • 5 kg apró uborka
  • 2 csomag kapor
  • fokhagyma (elhagyható)
  • víz

Elkészítés


Vettem 5 kg apró ubit. Jól megmostam. A palackba tettem 1-1 csomag kaprot. Az uborkákat beletuszkoltam az 5 literes flakonokba. Az egyik nem lett tele, tettem hozzá egy kis fej karfiolt darabolva. Mi szeretjük a fokhagymát, ízlés szerint (de elhagyható) 5-10 gerezd került még bele. Utána vízzel töltöttem meg a flakonokat. Ezt viszont mértem, mert 1 liter vízhez 1 csapott ek adalékmentes sót is kell tenni.

Ellenőriztem, hogy a kupakok rendesen zárnak-e (az egyik elforgott, cseréltem).
Mehet is fektetve a kamra aljára. Jó sötét és hűvös helyre. 3 hónap után kész, de ha tovább marad, bontatlanul, az se baj.

Az uborka kiszedése: Beleállítom egy tálba, és felvágom a flakont. Annyira ,hogy az ubikat ki tudjam szedni, de a léből is maradjon. Utána kisebb edényekbe, üvegekbe szortírozom.

Élelmiszer ipari laboránsként végeztem el az iskolát. Én nyugodt lelkiismerettel el mertem tenni benne a savanyúságot. A régi hagyományos befőzésnél használt tartósítószerek közül nem egyet vontak már ki a forgalomból!!!
Én azokat kerülöm inkább. A kiszedés a legegyszerűbb csak szét kell vágni az üveget. Nekem tetszik a recept, azért készítettem el. Ami tetszik benne, hogy semmilyen tartósítószer nem kell bele… (és még ecet sem kell bele).

Mónika Darók receptje!

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!