Szörpöljünk… nálunk most éppen meggy volt kéznél :) Meggyszörp

Finom, egészséges innivalónk, amit őseink szakrális, áldozati módszerével a főzéssel készíthetünk el. Először is nyerjük ki a gyümölcsünk levét, jelen esetben a meggyét. Erre van több lehetőségünk is. Passzírozhatunk, préselhetünk, megnyomkodva lecukrozhatjuk…

hozzávalók

  • meggy,
  • cukor,
  • citromsav

elkészítés


Talán legoptimálisabb a szörpkészítést egy lekvárfőzéssel egybekötni, ilyenkor a megnyomkodott, legyúrt gyümölcsöt egy szitába, szűrőben helyezzük egy edényre majd cukrozzuk le és hagyjuk ott nyugodtan egy éjszakára. Másnap a gyümölcs mehet lekvárnak, a leve szörpnek.

De mi most nem így csináltuk. Mi egyszerűen kimagoztuk a meggyet és adagolva csomagoltuk és hidegre tettük. Nem sok leve lett így de azt szörpösítettük. Nálunk egy vödör meggyből lett 1.5-2 liter tiszta meggylé.

Lehet szidni, engem még ki is átkozni érte, de én bizony a sima cukrot hívtam segítségül, tisztább és bizony egészségesebb is mint a sok műanyag nyavalya. Feleségem kérésére nem számoltam fel a cukormennyiséget szirup édességűre, csak nagyjából a nagyipari, bolti szörpök értékére.

A számolás művészete: Alapból tudni kell ehhez a meggylevünk szárazanyagtartalmát cukorra kifejezve (refrakciós százalék, Brix fok). Ha nincs otthon refraktométerünk (én például Kínából rendeltem 5-6 ezer forintért, amely harmada mint amennyiért ugyan ezeket itthon árulják), semmi gond, segítek: a tankönyvem szerint a meggy/meggylé szárazanyag tartalma átlagosan 8-18. A miénk 14 Brix fok volt. Innentől nincs más hátra mint vegyük elő az általános-iskolai matematika tudásunkat és számoljunk: 55 százalékos szörpöt szeretnék.

Ehhez egyszerűség kedvéért számoljuk fel a mennyiségünket mintha 100 kilogrammból indulnánk ki, mert így a 55 refrakció százalékunk pont 55 kilogrammot jelent. Nincs mást tennünk, mint az 55 -ből vonjuk ki a meggyünk kilóra átszámolt száraz anyagát (mért mennyiségünk * ref.százalékunk). A kapott szám a kívánt cukor mennyiségünk. Ezt melengessük össze a meggylevünkkel.

Mivel a cukormennyiség önmagában 60-62 százaléktól tartósít csak, így én hőkezeltem kicsit. A kórokozók többsége 70-75 fok Celsiusnál elpusztul, így a szörpünket rottyantsuk megy 10 percig a 70-75-80 fok Celsius közötti tartományban. Ezután a forró levünk mehet az előkészített alaposan megtisztított üvegekbe. Gondosan hagyjunk az üvegekben körülbelül egy ujjnyi légpárnát. Gyorsan rá a forróvízben áztatott tiszta kupak. És már is kész a varázslatos vákuumzárású meggyszörpünk. Aki biztosabbat szeretne az dunsztoljon rajta egyet.

Ja a számolásnál nagyvonalúan elhagytam a citromsav mennyiségét. Gondoltam háztájiban nem oszt-nem szoroz az a fél kávéskanálnyi, vagy amennyit savszeretetünk megkíván. Ha bármi egyéb fűszert, szárazanyagot hozzá teszünk, azt ugyan úgy ki kell mínuszolnuk a szárazanyagszámolásunknál.

Egészségetekre! U.i.: Vigyázat! Nálunk rettentő gyorsan fogy 🙂

Vörös Tamás receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!