Szilvalekvár kevergetés nélkül

A látvány önmagáért beszél. A szilvalekvár köztudott, hogy állandó keverést igényel. Az itt leírtak szerint csupán alig 1 óráig kell keverni.

Hozzávalók

  • 7 kg szilva
  • 1 kg cukor
  • 2 dl 10%-os ecet

Elkészítése


Az edény alját és oldalát olajjal bekenjük, a kimagozott szilvát beleöntjük. 7 kiló szilvához 1 kiló cukrot, és 2 dl 10%-os ecetet veszünk. A cukrot a szilvára szórjuk, és az ecettel leöntjük. Keverés nélkül, nagyon kis lángon 6-7 óráig főzzük, majd végül erős lánggal, állandóan kevergetve még 40-50 percig. Üvegekbe töltjük, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Fontos, hogy egyszer sem szabad megkeverni, mert ha már egyszer elkezdjük nem lehet abbahagyni!!!

Tippek Olvasóinktól:

András Rétközi

Tavaly készítettem befőttes üvegben és kerámiaszilkékben is igazi szabolcsi szilvalekvárt, de hagyományos eljárással . Kerámiaszilkés kiszerelésben lévőket főzést és kiszerelést követően előfűtött kemencébe helyeztem ,hogy bőrt képezzen a lekvár felülete . Ez eltarthatósági szempontból előnyös . Tepsibe helyezem és egy kevés vízzel felöntöm a tepsit s így kerül be öt -tíz percre a kemencébe . Ezt követően jöhet a celofán illetve az esztétikus rongy sapka .

-A legjobb megoldás az enyém…zománcozott tepsibe bele a magozott szilva,3-4 keverés…5 óra sütés 180fokon,természetesen cukor nélkül hiszen van a gyümölcsben elég. Probáljátok ki…megéri!

-Én jpbbat tudok, sütőben és lábasban. Először csak a szilvát kell beletenni, majd a cukorral összekeverve egyszer kell megkavarni.

– Én sem kevergetem , a sütőbe rakom , és 1 : egész éjszaka bent lehet és reggelre kész !

-Én ugy tudom, hogy alá öntjük az ecetet, és a cukrot csak a legvégén öntjük rá

– Én magas falú tepsibe kb 5 kilót teszek max fél kg cukrot ,és 3-4 órát a sütőben meg sütöttem és olyan lesz mintha az üstben készült volna végül üvegekbe teszem és egészen kemény lesz.

– Én sütőbe főzöm és nem teszek hozzá se ecetet, se cukrot, néha megkavarom és szépen ott fő,sül magába, ha megfelelően besűrűsödik, melegen üvegbe szedem és nátriumbenzonátát teszek rá. Nem csapja össze a sütőt!!!

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!