Sváb kovászos uborka

Lassan itt van az ideje, hogy friss savanyúságot készítsünk. Íme egy nagyon jó recept:

Hozzávalók

  • 2-3 kg uborka,
  • 2 csokor kapor,
  • 2-3 nagyobb burgonya,
  • só,
  • víz,

Elkészítése

Végy egy nagy uborkás üveget! Alulra pakolj 1 csokor kaprot. Erre egy sor karikára vágott, jól megmosott, héjas, nyers burgonyát. (Nem tévedés, nem kenyeret!). Én az öreg burgonyát használom erre a célra.


A lé sosem penészesedik meg, áttetsző, tiszta marad és behűtve a legfinomabb üdítőital.  Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkákat, amelyet aznap reggel (!) szedek le, mert akkor lesz igazán ropogós. Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok.

Legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész „rakományt”. Végül leöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter víz, annyi evőkanál só! -. Kistányérral letakarom, 3 nap múlva csodát tálalhattok a családnak, barátoknak.
M e g j e g y z é s : Ne érleljük napon!

Ez a recept egy esztergomi Ferences atyától származik. Jó étvágyat!

Katica javaslatára írom: aki szereti, fokhagymával, vöröshagymával is ízesítheti hasonlóan, mint a hagyományos kovászos uborkát, valamint csilipaprika, torma,,,

Egyik olvasónk kommentje: Ahány literes az üveg annyi csapott evőkanál só. Évek óta így készítem./köszönjük/

Forrás:”Évikétől”

—Már 3 éve így készítem! Ma ismét így raktam el, ez már a második 5 literes üvegen!!—-Én is így készítem évek óta. nem puhul meg, finom, roppanós marad! A leve is sokkal finomabb, lehűtve isteni!

—Igen ez az igazi! Már a harmadik ötliteres üveggel elkészítettem

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!