Rizses kacsa recept

Hozzávalók: 1 szép nagy, de sovány pe­csenyekacsa, 4 dkg zsír, 3 dkg vaj, 20 dkg rizs, 20 dkg vegyes zöldség, 20 dkg kiszemezett főtt zöldborsó (tisztán mérve), 1 kis fej vöröshagyma, 2 kicsi paradicsom, só, késhegynyi majoránna, 2 csokor petrezselyemzöld.Feldaraboljuk a kacsát, és ha nagyon zsíros len­ne, lebőrözzük. A zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük – – aprólékjával együtt, de mája nélkül — a kacsát, a megtisztított, kis kockákra vágott leveszöldsé­get, és sóval meg az egyik csokor finomra vag­dalt petrezselyemzölddel ízesítjük. Egy kevés vízzel majdnem puhára pároljuk, ha közben zsír sülne ki belőle, leöntjük róla.

Közben a vajon üvegesre sütjük a rizst, meghintjük a második csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, meg­sózzuk, majoránnával fűszerezzük, és a kacsá­hoz öntjük. Beleaprítjuk a paradicsomot, fel­engedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fe­dő alatt a sütőben puhára pároljuk.


Ha hama­rabb főné el a levét, mintsem megpuhulna, egy kevés vízzel pótoljuk. Tálalás előtt keverjük be­le a főtt (vagy konzerv), levétől leszűrt zöld­borsót, és ezzel már csak átforrósítjuk,  de nem pároljuk tovább.

(Ha friss borsóból készítjük, a borsó főzővizével engedjük fel a rizses kacsát v íz helyett.)

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!