Házi petrezselyem pesto, télen finomabbá teheted vele az ételeket!

Tésztákra/ tonhallal, vagy apróra vágott pirított szalonnával.. tejszínesen.. ragukba … salátákra. .pizzára..grill halak / csirke kiváló.. Egyszerű elkészíteni, ezért nálunk elmaradhatatlan, télen jól jön ez a finomság!

Hozzávalók

  • körülbelül fel kiló petrezselyem zöld (nem csak levél. .szárastól),
  • kesudió,
  • olíva olaj,
  • kevés tartósító,

Elkészítés

Körülbelül fel kiló petrezselyem zöld ( nem csak levél. .szárastól) csak egész a ( nyakánál) vágtam le ahonnan már vastag . Alaposan megmostam majd lecsepegtettem és egész durvára vágtam ( úgyis turmixolva lesz nem kell bajlódni) . Eredetileg fenyő mag dukál….de túl drága és nem is kiadós így Én kesudiót tettem bele …szaporább és árban is kedvező semleges ízű.. De sokan sima dió béllel készítik. (de nem mindenhez passzol)

Szóval a hosszú nyakú edénybe teszem a petrezselymet .. egy jó marék kesudiót .. és elkezdek olíva olajat önteni rá.. közben turmixolom (vigyázni inkább először kicsit kinlódjon a turmix de ne is legyen sok az olaj mert túl híg lesz …ez kb 2 deci olajban van (inkább a petrezselyem / petrezselyem lé és petrezselyem olaj dominál…a kesudió pedig jó zsíros. ) se só se fűszer..


Kevés tartósító (amit hidegen lehet használni…pl csalamádé tartósító) ne kelljen melegíteni hőkezelni mert elveszti a színét. Nem kötelező a tartósító szer .. mert az olajban hűtőben hetekig el áll. Én igazából télre raktam el csak ezért .
.
Tésztákra/ tonhallal. .vagy apróra vágott pirított szalonnával..tejszínesen..ragukba … salátákra. .pizzára..grill halak / csirke kiváló.. 8 évet dolgoztam olaszokkal. .(szicília) innen a recept . Bár speciel ezt nem mértem .:

Aranka Ari receptje

—Az olaszok értik a dolgukat!😉 Kipróbálom a receptet, köszönöm

—Én ugyan így rakom el a medvehagymát egész évre.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!