Házi kenyér nagymamám receptje szerint

 

Amíg másodszor kel a kenyér egyharmadából sóskiflit sütök 🙂


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1/2 cs élesztő
  • 1 csapott kanál só
  • 1/2 cs sütőmargarin
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítése

Az élesztőt 2-3 dl vízben a cukorral és 3-4 kanál liszttel megkelesztem. A többi lisztet a sóval összekeverem. A megkelt élesztővel és annyi langyos vízzel dolgozom össze, hogy inkább keményebb, mint lágy tésztát kapjak. A margarint fölolvasztom és eldolgozom a tésztába. 40-45 percig hagyom kelni, majd még egyszer alaposan összegyúrom, és még harminc percig kelesztem.

A sütőt begyújtom, és a tésztát még egyszer alaposan átgyúrom. Liszttel megszórt tepsibe rakom, jó tíz percig még kel. Bevagdosom a tetejét, megmosdatom hideg vízzel és a meleg sütőbe rakom 45-55 percig sütöm, közbe megfordítom egyszer a tepsit. Ha túl hamar pirul a teteje, papírral letakarom, úgy sül tovább. A sütőből kivéve megmosdatom, és ruhára kitéve hagyom kihűlni.
Én ennek a kétszeresével dolgozok, és egyharmadából sóskiflit sütök, amíg másodszor kel a kenyér. A következő sütéshez a kelesztő tálba maradt tésztát összekaparva, kirakom száradni, abból készítem el a kovászt még előző este, és a többi hozzávalót reggel a dagasztáskor adom hozzá!

kenyer

 

Nagyanyám sütött mindig kenyeret

Beküldő: Erzsi

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!