Hajtogatott leveles vajastészta

Ebből készül a krémes lepény, a franciakrémes, a habtekercs, a búrkifli, a habos lepény, a tiroli rétes, a vajaspogácsa, a sajtosrúd stb Pl Franciakrémes

Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt
  • 1/2 kg vaj, vagy margarin,
  • 2 1/2 dl hideg víz,
  • 1 dkg só,
  • ecet, vagy citrom

Az előírt lisztmennyiségen kívül még 10 dkg lisztet veszünk kü­lön a hintésre.


Elkészítése


A tészta összeállítása több részből áll:

A kimért lisztmennyiségből 5 dkg-ra valót elveszünk és a vajhoz adjuk, de előbb a vajból is elveszünk 5 dkg-ot és félre­ tesszük. A vajat a liszttel gyorsan összegyúrjuk, lapos négyszö­get formálunk belőle, hidegre tesszük. Ha nagyon lágy a vaj, jégre tegyük, pergamenpapírra helyezve.

A lisztet a félretett 5 dkg vajjal elmorzsoljuk, közepébe öntjük a víz egy részét, a sót és egy kis kanál ecetet vagy fél citrom levét (a savak a tésztát megkönnyítik). Most a többi szükséges mennyiségű hideg vízzel középkeménységű rétestész­tát gyúrunk, és addig dolgozzuk, amíg a kéztől és a deszkától elválik és belül lukacsos lesz. Ezután a tészta tetejét bevagdal­juk és 20—30 percig pihentetjük.

Most következik a lisztes vaj és a rétestészta összedolgozá­sa, illetve a vaj beburkolása. A rétestésztát lisztezett deszkán, nyújtófával négyszög alakúra kinyújtjuk, kb. 1/2 cm vastagsá­gúra. A vajat közepére helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtogatva, a vajat jól beburkoljuk.

Hajtogatás. A beburkolt tésztát a nyújtófával megnyom­kodjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztát háromszorosan egymásra hajtjuk. Mindjárt utána kinyújtjuk, de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk, vagyis a végek be­felé kerüljenek. A téglalapra kinyújtott tésztát most háromszo­rosan hajtjuk össze: jobbról középre, balról középre és az egé­szet könyv alakban egymásra. Ezután következik a tészta pihen­tetése hideg helyen. (Hideg pincében vagy hűtőszekrényben, esetleg jégen.) A pihentetés 20 percig tart. Ezután ismét kinyújt­juk, háromszorosan egymásra hajtjuk és újra 20 percig pihen­tetjük.
Most következik a negyedik hajtogatás, amikor négyszeresére hajtjuk össze a tésztát, és feldolgozásig újra pihentetjük. Tehát összesen négyszer nyújtjuk ki.

Ha a tésztát este készítjük el másnapra, akkor este kinyújtjuk kétszer és másnap reggel újra kétszer.  Az éjszakai hosszabb pihenésre a tésztát celofánpapírba jól betakarjuk, mert különben a teteje megszárad, a tészta nehéz lesz tőle, nem emelkedik jól fel.

Ebből készül a krémes lepény, a franciakrémes, a habtekercs, a búrkifli, a habos lepény, a tiroli rétes, a vajaspogácsa, a sajtosrúd stb.

hajtogatottlevelesvajasteszta-franciakremes

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!