Finom farsangi fánk

Hozzávalók: 1 kg és 12 deka liszt, 7 deka élesztő, 14 deka cukor, 12 tojás sárgája, 1 1/2 deka só, 1 likőröspohár rum, 16 deka vaj, reszelt citrom héja és egy kis vaníliacukor.


Kb 100 darab fánk készül ebből az anyagból.

28 deka lisztből és 7 deka élesztőből kovászt csinálunk, annyi tejjel, hogy ne legyen híg.  A cukrot a tojás sárgájával és egy félliter tej- jó melegen felverjük ( habüstben, mint a sodót) s ha a tűzről levettük, állandóan verjük, míg langyos lesz, utána belekeverjük a többi hozzávalókat.

Jól kidolgozzuk és akkor a  felovaszott langyos vajat hozzáöntjükés lassan eldolgozzuk benne. Nem hagyjuk kelni, hanem azonnal gyúrótáblára tesszük a tésztát és kinyújtjuk  kisujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát megjelöljük egy kiszúróval és az anyag felébe, szóval a fánk alsó részébe baraclekvárt teszünk.  Akkor megkenjük a lekvárral töltötteket köröskörül tájással, a másik kiszúrt fánkot rátesszük és ismét kiszúrjuk.

Most azután letakarjuk és kelni hagyjuk. Ha megkelt, kisütjük forró zsírban és  és pedig úgy, hogy a fánk teteje kerül alulra a forró zsírban. Az első oldal sütésénél letakarjuk és csak ha az megsült, sütjük fedő nélkül a másik oldalát. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!