Fehér cukor-fondant, hónapokig eláll

A cukorfondant hónapokig eláll és minél régebbi, annál vékonyabban kenhető fel a tésztákra.

Hozzávalók

  • 1 kg kockacukor,
  • 6-8 deka krumplicukor,
  • 6 deci víz és
  • 1 tojás fehérje

Elkészítése


A cukrot edénybe tesszük, leöntjük 6 deci vízzel, elkeverjük és tűzre tesszük. Állandó keveréssel főzzük fel. Ha a cukor forrni kezd, beletesszük a krumplicukrot s ha elolvadt, azonnal tisztítani kezdjük, még forrás közben. A tisztításra toll bekenőt használunk, melyet állandóan hideg vízbe mártunk.

A cukrot sűrű sziruppá főzzük és többször veszünk pohárpróbát. Ha a forrásba lévő cukorba egy fakanalat mártunk és arról a cukrot egy pohár hideg vízbe cseppentjük, ha a cukor megfagy, mint a lecseppentett pecsétviasz, akkor a szörpöt levesszük s egy vízzel kiöblített tálba öntjük. Egy evőkanálnyi hideg vízzel meglocsoljuk és hideg helyre tesszük, amig teljesen kihűl. A kihűlés csak levegőn történhet, tehát nem segíthetjük elő hideg vízfürdővel vagy azzal, hogy hűtőszekrénybe állítjuk, mert a fondantra a hirtelen lehűlés nincs jó hatással.

Ha teljesen kihűlt, akkor egy hideg vízben áztatott fakanállal keverni kezdjük s addig keverjük, amíg hófehér fondant-tá nem válik. Amint keverés közben keményedni kezd, 1 tojás fehérjét keverünk hozzá és ezzel jól kikeverjük. Azonnal edénybe, vagy vastagfalu befőttes üvegbe tesszük és lekötjük vizes ruhával. Használatig száraz helyen tartjuk. A fondant-ot igen ajánlatos a használat előtt néhány nappal előbb elkészíteni, mert minél többet állt a fondant, annál érettebb, krémszerűbb és felhasználásnál annál gazdaságosabb.

A fehér fondant színesítésére különböző színű festékeket használhatunk, de kerülendők a cukorfondant festésénél nagy mennyiségű vizet tartalmazó festékek. Ha a fondant különböző okoknál fogva beszáradna, vagy darabossá, homokossá lenne, úgy egy kis tojás fehérjét adunk hozzá, azzal jól kikeverjük, újra megmelegítjük s így ismét használhatóvá tesszük.

A színes fondant-maradékokat bármikor felhasználhatjuk csokoládé vagy sötétebb színű cukormázak, fondant-ok készítésénél, illetve melegítésénél. A cukorfondant hónapokig eláll és minél régebbi, annál vékonyabban kenhető fel a tésztákra.

feher cukor fondant

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!