Egy kis ízelítő az én spájzomból: eper, meggy, sárgabarack, szilva, őszi befőtt, bodza szörp

A legfinomabb gyümölcsök már a spájzban pihennek, befőtt és szörpként. Megmutatom az én bevált receptem!

Hozzávalók

  • barack
  • 1 liter vízhez
  • 25-30 dkg cukor
  • pár szegfűszeg
  • fahéj darabkát (minden üvegbe jusson 1-1)

Elkészítés


Egy kis ízelítő az én spájzomból: eper, meggy, sárgabarack, szilva, őszi befőtt, bodza szörp. Most a fűszeres olajokkal próbálkozom, a medvehagymás már a kamrában van.

A barackot mosom, 6 cikkre vágom, hámozom. Üvegbe teszem szorosan (az üvegek egyformák legyenek), vizet öntök rá, majd ezt mérőpohárba kiöntöm. ( általában 2-3 dl kell a 7;2 dl- es üveghez)

A fazékba annyi kimért vizet teszek, ahány üveg a barack lett. 1 liter vízhez 25-30 dkg cukrot adok, pár szegfűszeget, fahéj darabkát( minden üvegbe jusson 1-1). Felforralom, érdemes megkóstolni mennyire édes. Az üvegekbe merem, celofán, csavaros tető. Lábasba rakom, annyi vizet öntök bele, hogy az üveg 3/4 – ig érjen. Felmelegítem, a víz gyöngyözésétől számítva 15-20 percig dunsztolom, de ne forrjon a víz. Kiveszem, biztos, ami biztos 5 percre felfordítom, majd száraz dunsztba teszem pár napra.

Szilva befőtt: Azt már nagyon régen tettem el, mert nem ízlett a családnak. Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a barack, a fűszerezés is azonos. 1 liter vízhez 25-30 dkg cukrot és 1 dl 10%- os ecetet öntök, ha édesen szeretitek, akkor az ecet elhagyható. Ez majd a húsok mellé nagyon finom lesz.

Gyöngyi Berke receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!