Dió-torta

Hozzávalók: 6 tojás, 16 deka porcukor, egy kis reszelt citromhéja, 10 deka darált dió, 7 deka piskóta- vagy kekszmorzsa, 2 evőkanálnyi rum és 3 deka liszt. A töltelékhez: 18 deka cukor, 4 evőkanálnyi víz, 1 tojássárgája, 20 deka teavaj, 10 deka darált és megtört dió, egy kis reszelt citrom héja, 1 evőkanálnyi rum és vaníliacukor.


6 tojásfehérjét kemény habbá verünk s 16 deka porcukrot verünk hozzá, belekeverjük a 6 tojás sárgáját, egy kis reszelt citromhéját, 10 deka darált diót, melybe 7 deka piskóta- vagy kekszmorzsát és 2 evőkanálnyi rumot kevertünk el s végül 3 deka lisztet. Az egészet jól összekeverjük s egy tortasütő pléhbe, melyet kivajaztunk és papírral bevontunk, ráöntjük az egész anyagot s lassú tűznél, közép meleg sütőben kisütjük.

Ha kihűlt, 3 részre vágjuk s megtöltjük a következő töltelékkel: 18 deka cukrot 4 evőkanálnyi vízzel nagyon sűrű sziruppá főzünk, egy pohár vízbe cseppentjük a szirupot és ha a cukorcsepp golyócskává válik, akkor megfelelő a szirup és 1 tojás sárgáját egy tányérban elkeverünk, a forró szirupot hozzáöntjük és állandó keverés között adunk hozzá 20 deka friss teavajat. Habosra keverjük, keverés közben 10 deka darált és megtört dióval, egy kis reszelt citrom héjával, majd egy evőkanálnyi rummal ízesítjük. A keverés után megfagyasztjuk és ismét átkeverjük, azután felhasználjuk.

A diótortát ezzel a krémmel vonjuk be és fél diókkal diszítjük, jégszekrényben fagyasztjuk, azután adjuk fel. Meleg vízbe mártott késsel vágjuk fel.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!