Cseresznyebefőtt cukor és tartósítószer mentesen

Kb 8-10 kg cseresznyét leszáraztam, átválogattam nagyon gondosan, hogy hibás szemek ne kerüljenek bele. Háromszor váltott hideg vízben megmostam.  A mosását addig kell ismételni, míg a vize teljesen tiszta nem lesz.


Ezután kiszedtem egy nagy szűrőedénybe, hagytam lecsepegni. Közben csavaros tetejű befőttes üvegeket nagyon gondosan makulátlan tisztára elmostam, forró folyóvíz alatt tisztára öblítettem. Tiszta konyharuhára leborogattam, hagytam lecsepegni.

Az üvegek csavaros tetejét is ugyanígy elmostam, átvizsgáltam, amelyik eldeformálódott, karcos, régi, azokat újra cseréltem. Az újakat is ugyanilyen gondosan elmosogattam. A cseresznyével megtöltöttem az üvegeket, közben megrázogattam, óvatosan letömködtem, hogy minél több gyümölcs férjen bele.

Közben vízforralóban vizet forraltam, lobogva forrjon kb 1 percig. Lehet fazékban is vizet forralni. Minden üveg (720 ml-es) tettem 2 db Süssina édesítőszert. A nagyobb üvegbe ízlés szerint többet, a kisebb üvegekbe ízlés szerint kevesebb édesítőszert teszek. Ezután a picit visszahűlt vízzel felöntöttem a cseresznyét. A tetejüket gondosan rácsavartam.

Beleállítottam a megtöltött, lezárt üvegeket egy nagy fazékba. Nekem egy nagy és egy kisebb fazékba fért bele. A fazekat meleg vízzel feltöltöttem az üvegek nyakáig. Forraltam a gyöngyözéstől kezdve 20-25 percig. Gyöngyözés: mikor az üvegben levő folyadékban apró buborékok szállnak fel. Mikor ez megvolt, elzártam alatta a gázt, hagytam kihűlni a forró vízben.

Másnap kiszedtem a vízből a kész befőtteket, lemostam, letörölgettem. Felcímkézve mehet a kamra polcára. A címkére ráírtam, hogy mi van benne és az eltevés évszámát. Télen gyümölcsleveshez, -mártáshoz, sütihez vagy csak úgy befőttként fogyasztva kitűnő. Már kb 10 éve így teszem el, nem romlik meg. Kamrámban van még két- három éves befőtt is. Mindig a régebbieket igyekszem előbb felhasználni

Angéla Zsuzsanna Gotriánné Arany receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!