Csemegekukorica télire, hosszú ideig eláll és nem is nehéz elkészíteni!

A kukoricát télire is eltehetjük, hosszú ideig eltartható és az íze legalább annyira csodás, mint frissen.

Hozzávalók

  • zsenge kukorica
  • fél mokkás kanál só,
  • fél mokkás kanál cukor
  • víz

Elkészítés


Előfőzés nélkül teszem el a kukoricát, egy éles késsel levágtam a kukorica szemeket a csőről, 2-3 vízben átmostam, hogy az a tejes állagú levet kimossa, mert van olyan szem is ami kicsit megvágódik a végénél, azután az üvegekbe teszem felöntöm vízzel, rácsavarom a fedelüket, berakom az befőzőautomatába, és hőkezelem . Kochen ami 100 fok programom 120 percig. Mikor lejárt az idő leengedem a forró vízet a befőzőből. Nagyon finom, egy sem romlott meg soha.

A morzsolt kukoricát én 720 ml-s üvegekbe teszem, fél mokkás kanál só, fél mokkás kanál cukrot szoktam rátenni, mielőtt felöntöm vízzel az üvegeket. Szoktam tenni 320 ml üvegekbe is, itt ízlés szerint lehet tenni bele sót és cukrot, de ki is maradhat. Ha olyan ételhez kell akkor a kisebb adag is elég , és nem kell nagy üveget felbontani. Soha nem lett zavaros a leve. Azért nem főzőm elő , mert szerintem nagyon jól megfő így is az üvegben.

Sokan vannak akik előfőzik, azután kiöntik a levet, amiben pont benne van a java és utána hideg vízzel felöntve hőkezelik. Annak már nem lesz meg a finom kukoricaíze, mert mitől is lenne, ha leöntik azt a lét, amibe főtt. Én azért teszek bele kicsi sót és cukrot, mert nekünk így tetszik és így finomabb, mint csak vízben eltéve.

Ugyan evvel a módszerrel teszem el a csöves kukoricát is. Azokat én 1,75 l (olyan nagy uborkás ) üvegekbe teszem, 4-5 cső fér bele, vagy attól függ mekkorák a kukorica csövek, méretre vágom az üveg magassága szerint. Ami levágódik a csőröl azt lemorzsolom, vagy a tetejére teszem felöntöm ezt is vízzel és úgy zárom le az üveget. A sót és a cukrot mindenki ízlés szerint teheti. Ha nem tesz rá, az sem baj, úgy is finom és nem lesz semmi baja anélkül sem. Ezt is ugyan úgy hőkezelem, mint a morzsolt kukoricát. 100 fokon 120 percig.

György Lipkovics receptje
Ibolya Klara Meszaros: Én is így rakom el, és bevalt.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!