Bodzaszörp az üvegben, évek óta így készítem, mert nem lehet elrontani!

Finom és tényleg nem nehéz elkészíteni, érdemes kipróbálni, ez a recept tényleg egyszerű!

hozzávalók :

  • 25 – 30 fej bodza virág.
  • 5 liter víz,
  • 4 kg cukor,
  • 4-5 citrom,
  • kettő tasak citrom sav (10 gramm),
  • fél teás kanál nátrium benzonat.

Elkészítés

A vizet forralunk 3,5 kg cukorral. A maradék cukrot karamellizálom, folyamatos keveréssel. Miután a cukros víz forr, a karamellizált cukor teljesen fel olvadt és a színe változott, óvatosan a kettőt össze kell önteni.


Ez lesz az alap amibe a többi hozzá való, kihűlése után kerül. Óvatosan dolgozzunk mert nagyon fröcsköl! Egyszer már meg tapasztaltam milyen fájdalmas! Apránként keverem össze őket, nem hirtelen egyszerre!!! Nehezen hűl ki, több óra. Kizárólag kihűlése után keverjük hozzá először a citromsavat, benzonatot, szeletelt citromot, és a bodza virágokat. Ezeket nem mossuk meg, nehogy az értékes virágpor kiázzon belőle. Ezért lehetőleg zárt helyről szedjük. Ne például forgalmas út mellől! Nekem saját van a kertben 😀 miután minden bele került a szirupba, lefedjük.

És hűvös helyen négy öt napig érleljük. Minden nap keverjük. Utolsó nap szűrés után mehet az üvegekbe. Szűréskor én még nyomkodni szoktam, a citrom értékes leve is benne maradjon. Finom, igen az, és bevált nagyon, évek óta így csinálom! Igen, ez a téli változat. Tavalyi is van még pár üveggel mindig annyit teszek el kitart. Semmi baja. 😀 A sötét színe azért van mert az alap cukroszirup, aminek egyik részét főzöm, másik részét karamellizálom..

Tóth Ilona Edit receptje
—Ugyanezt a receptet készítem én is és isteni finom😊

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!