Birsalmasajt, nem tudok annyit készíteni, hogy elég legyen!

Hogy meddig állna el, nem tudom, általában karácsony körül már nincs belőle, bármennyit is főzök be. -:)

Hozzávalók

  • birsalma,
  • cukor,
  • mandula,
  • dió

Elkészítés


Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szürőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg anyag-ra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.

Hozzáöntjük a cukrot és gyors tüznél, állandóan kavarva 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti kivizezett formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad. Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót.

Másnap pergamenpapírra kiborítjuk és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk. Én ilyen üvegedényekben tárolom, persze tökéletesnek kell lenni a szikkadásnak mielőtt belerakom. Hogy meddig állna el, nem tudom, általában karácsony körül már nincs belőle, bármennyit is főzök be. -:) A cukrot a legvégén kell hozzáadni, hogy ne tudjon karamellizálódni, így nem sötétít és szép világos marad. Linzer kiszúróval formáztam. A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből van!

Hegedüs Anna készítette el
—Ilyen szépet még nem láttam.
—Legszebb amit valaha láttam.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!