A levesekről

A levesek, melyekkel étkezésünket kezdjük, 3 csoportba oszthatjuk.


1.Fehérlevesek: a tiszta hús- és csontlevesek.

2.Barnalevesek:a rántottlevesek.

3.Krémlevesek:a szitán áttört vajjal, tejszínnel készült tej-vagy fehérmártássalelkészített levesek.

A levesek főzésénél személyenként 4 deci vízet teszünk fel a felfőzendő anyaggal. Ha húslevest főzünk vagy áttört krém-, vagy püréleveseket, a főzés tartama alatt a leves egyharmada elpárolog. Mivel a húslevest nem ersztjük fel főzés közben, azaz vízpótlólag nem öntünk hozzá, a szükséges vízadag mennyiségét a főzés kezdetésnél kell a felfőzendő nyersanyaghoz adnunk.

Rántott, barnaleveseknél bátran felereszthetjük a levest felforralás elött. A barnaleveseket készíthetjük száraz főzelékből, zöldségből stb, s berántjuk vagy fehérmártással való sűrűsítésük elbírja a csontlével, vagy vízzel való feleresztést, vagyis a kellő mennyiségre való feltöltést és ez a leves jóízére nincs rossz hatással.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a krémleveseknél is, de ügyelnünk kell arra, hogy a zöldségből készült püré, melyet előzőleg szitán áttörünk, ne csomósodjék össze a levesben, hanem azt habverővel simára elkeverjük és felfőzzük, hogy a krémleves krémszerű is legyen. A levesek ízesísétét főzés közben csontok és zöldségek hozzáadásával és kellő füszerezéssel érhetjük el. Az elkészítés után a legjobb, az eddig általában ismert tejszín, vagy tejfellel és tojás sárgájával elkevert ízesítő, mely a tápértéket is nagyban fokozza. Éppen ezért a személyenkénti levesadag, miután a tojással és tejfellel elkevert levesek igen tartalmasak s hamar jóllakunk tőlük, ne legyen több 3 decinél.

Külön fejezetbe tartoznak a zabpehely és egyéb győgylevesek, melyeknek összeállítása majdnem mindig valamelyik fehérleves felhasználásával történik. E leveseknél a felszínen úszó zsíradékot leszedjük és úgy főzzük be a különböző levesbevalókat.

A levesbevalók megválasztása teljesen egyéni. Miután igen sok levesbevaló áll rendelkezésünkre, mindenki a saját ízlése szerint válogathatja meg azt. Igen sok levest a belevalókról neveztek el.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!