A kert tele van finom Otelló szőlővel, így hát most kipróbáltuk a szőlőlekvárt és elképesztően jó lett!

A különleges ízvilága minket azonnal elbűvölt. Már tudom, hogy ebből többet kell készíteni, mert ez tényleg elképesztően finom! Otelló, – kicsit macerás, kicsit „lila” környezet, de megérte …. Egy kuriózum és nagyon finom!

hozzávalók

  • Otelló szőlő,
  • cukor,
  • dzsemfix

Elkészítés


A recept (kicsit saját): Szőlőt leszemeztem, megmostam, szűrőn adagoltam a „munka asztalra”, hogy lecsöpögjön róla a víz. A szemek belsejét kinyomtam egy edénybe (+mag), a héját egy másik edénybe gyűjtöttem. A magvas belsejét felforraltam, 20 percig főztem, majd szűrőn átpasszíroztam (a fennmaradt magot külön edényben gyűjtöttem, ami most szárad a napon! ).

Közben a másik edényben főztem a héját (ez is levet ereszt, így nincs vele gond, néha kavargattam, ill. egy kevés cukrot a tetejére hintettem.. A sűrű gyümölcs masszát a héjához öntöttem még egy kicsit együtt főztem, botmixerrel pépesítettem ( lehet hagyni egész darabokat is benne, aki rusztikusan szeretné ).

Amint a képen is látni 2 edénnyel lett, a kisebbikbe tettem másfél dzsemfixet (az edény 2,5 literes – most mértem meg ! mindig ebbe szedtem át ), felforraltam ( 2-3 perc ), üvegbe szedtem ( 5 percig fejre állítva, majd száraz dunsztba tettem.

Még annyit, most van dunsztba a 2. adag, mivel már csak szilva dzsemfixem volt itthon, azzal csináltam, cukrot nem tettem bele, – így is nagyon finom lett. A szőlő mézédes volt. Mint írtam macerás egy kicsit, de megéri … mindenkinek szép napot

Gáborné Martin receptje

Baranyainé Nagy Zsuzsanna: Különleges íz világ, nagyon finom 🙂

Katalin Szécsiné Csipes: Elég sokféle befőttet, lekvárt készítettem már életem során, de még szőlődzsemmel nem találkoztam. Nagyon szépen köszönöm az ötletet. Tegnap volt a szüret nálunk és kipróbáltam a receptedet! Kicsit tényleg macerás, de nagyon finom lett. Úgy csináltam mindent, ahogy te: szemezés, nyomkodás, különfőzés, passzírozás, összeöntés, botmixerezés, dzsemfix, üvegbetöltés, felfordítás, száraz dunszt 🙂 Isteni lett! Köszönöm ezután minden évben csinálok!


Rózsa Sándor: Mi évek óta főzünk szőlő dzsemet! Az el múlt évben ami tiszta súly az 60 kg volt!

 

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!