Zsemlekenyér, fenségesen finom és tényleg nem lehet elrontani!

Számtalan receptet lehet találni, nekünk ez vált be a legjobbn, tényleg finom és nagyon puha!

 HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg víz
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1ek ecet
  • 3 dkg olaj
  • 66 dkg liszt

ELKÉSZÍTÉS


A lisztet keverjük össze a sóval. A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt (én egy kicsit össze is kevertem). Ezután öntsük hozzá az olajat, és az ecetet, adjuk hozzá a cukrot, majd szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát.(Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.(Én a kelesztőtálat mindig vékonyan kikenem olajjal mielőtt beleteszem kelni a tésztát.) A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk fel 12 egyforma darabra. Ezután egyesével gömbölyítsük meg, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.

Amikor letelt az idő, formázzunk zsemléket, majd a nyújtólapon tenyérrel görgessük végig, hogy hosszúkás formájúak legyenek. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük közvetlenül egymásmellé a megformázott tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közben helyezzünk a sütőbe egy kisebb lábosba vizet, majd melegítsük elő 220 fokra. Amikor a tészta megkelt, egy vagy két helyen metsszük be egy pengével, majd vízzel enyhén permetezzük le. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 15 percig. Ezután mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, majd süssük tovább még 15 percig. (Én légkeverésnél szintén párás sütőben, 170 fokon 30 percig sütöttem.) A sütőből kivéve szintén permetezzük le vízzel a forró zsemlekenyereket, majd hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni. Ezután óvatosan szedjük szét, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, 90 perc 4 adag

Erika Krauszné receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!