Tudnivalók a tészta-, torta-, desszert-,és sütemény készítésekhez

Legelőször azt kell tudnunk, hogy a sütemények és torták készítéséhez feltétlenül friss kellékeket használhatunk csak, s főképpen arra ügyeljünk, hogy a tojás, dió, mogyoró, liszt és cukor mindig kifogástalan legyen, mert az állott, avas és romlott anyag nem csak a tészta, vagy torta hátrányára szolgál, de egészségünket is megtámadhatja. Fontos az is, hogy a recepteken feltüntetett tojások, mennyisége nem csak számban, hanem dekában is megfeleljen.


A sütésekhez rendszerint ( ha a tojás darabonként van feltüntetve ) 6 dekásnál kisebbek nem megfelelőek. Tehát a torta összeállítása előtt éppen úgy le kell mérnünk a tojást, mint a cukrot vagy más egyéb hozzávalókat.

Egyéb hozzávalókat: cukrot, lisztet, rizslisztet, piskótamorzsát vagy kekszmorzsát előzőleg leszitáljuk s csak ezután mérjük le és használjuk fel. Sokkal könnyebbek, ízesebbek és szebbek a tészták, ha az anyagot megszitáljuk.

Ha megszitáljuk az anyagokat, elmaradnak az órákig és félórákig tartó keverések, amire ma már semmi szükség nincsen.

Ugyancsak ügyelnünk kell a tojáshab felverésénél, hogy a hab ne folyjon, hanem egy tömegben álljon a habverő üstben, mivel a tojás habját csak egészen kemény állapotban tudjuk felhasználni. A tojás habba nem elegendő a porcukrot csak elkeverni, hanem a keverés után a cukorral együtt tovább kell verni. Ezzel nagyon emeljük a tészta minőségét. Az összekeveréseket mindig alaposan kell végeznünk, így a jól felvert habot nem törhetjük össze. Az igazán szép süteményeket, tortákat és egyebeket csak úgy készíthetjük el tökéletesen, ha a tojás fehérjének habját egészen keményre vertük fel.

A tortaformák vagy sütőminták oldalai sohase legyenek kivajazva, mert a tészta a sütés alatt nem tud szép magasra emelkedni. A formáknak csak az alját kenjük be vajjal igen vékonyan s erre tiszta papirost teszünk, amire azután ráöntjük a torták vagy egyéb könnyű tészták anyagát. A sütés után a formákban sült tésztákat vékony késsel körülvágjuk, tehát közvetlenül a bádog szélén és így borítjuk ki. A tészták alján levő papirost egyszerűen lehúzzuk. Ezzel a papirossal nem csak azt érjük el, hogy a könnyű tészták nem égnek oda, hanem a papiros alatt képződött gőz jobban és egyenletesebben emeli fel a tésztát és a torta sohasem lesz ferde.

egyszeru-diotorta-lillatol

 

Sütés után a tortát szitára borítjuk és úgy hűtjük ki, hogy a felső része az egyenes szitán legyen.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!