Töpörtyűs pogácsa II

Leveles

Hozzávalók: 25 deka darált töpörtyű, 25 deka liszt, 2 tojás sárgája, egy kis só, egy likőrös pohárnyi rum és 4-5 evőkanálnyi tejfel.


25 deka apróra darált töpörtyűt összemorzsolunk 10 deka liszttel. 15 deka lisztet 2 tojás sárgájával, egy kis sóval, egy likőrös pohárnyi rummal, 4-5 evőkanálnyi tejfellel összekeverünk és rétestészta keménységű tésztát készítünk belőle.  Jól kidolgozzuk és elnyújtjuk. A töpörtyűs tésztát éppen úgy hajtogatjuk, mint a leveles-vajas tésztát. Nyújtófával tégla alakura nyújtjuk egy centiméteres vastagságban, összehajtjuk, mint a könyvet s 20 percig pihentetjük. Akkor kétujjnyi vastagra elnyújtjuk, bevagdossuk késsel és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szélét késsel körüligazítjuk, formázzuk és sütőlapra tesszük. Egy egész tojást elkeverünk egy csészében s bekenő tollal kétszer egymás után átkenjük a pogácsákat tojással. Közepes meleg sütőben sütjük meg.

Ügyeljünk, hogy a tűzhely és a sütő jó meleg legyen és sütés közben a hő ne csökkenjen, különben a leveles pogácsa nem leveles, hanem szalonnás lesz.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!