Puncs-torta

Hozzávalók: 2 egész tojás, 45 deka porcukor, 25 deka liszt, egy kis rezselt citromhéja, egy kávéskanálnyi vaníliáscukor, folyékony gyümölcsíz, 1 deci rum, fél citrom leve, 6-8 deka csokoládé, fondant ( cukormáz a torta bevonására).


Négy egész tojást, 6 tojás sárgáját 15 deka porcukorral habosra keverünk. 6 tojés fehérjéből vert kemény habhoz 10 deka szitált porcukrot verünk és hozzáadjuk az elöbbi anyaghoz, egy kis rezselt citromhéjjal, egy kávéskanálnyi vaníliáscokorral és 25 deka grízes liszttel és összekeverjük, kivajazott, papirossal bélelt formában csak az anyag felét sütjük kerekre, másik felét sima, vajazott, liszttel meghintett pléhben ujjnyi vastagon elnyújtva sütjük ki, középmeleg sütőben. Ha kihült a torta, kettévágjuk. A másik egyenes részt szeletekre vágjuk, a torta nagyságának megfelelően. A leeső  darabokat tálban egy deci rummal meglocsoljuk s 20 deka cukorből főtt sziruppal, fél citrom levével elkeverjük. A töltelékbe tehetünk csokoládédarabokat is.

Azután gyümölcsízzel megkenjük a torta alsó lapját, majd rummal elkevert töltelékkel vékony réteget kenünk fel rá s egészet visszahelyezzük a tortaformába. Most  azután rárakjuk a rummal megáztatott, szeletekre vágott tésztákat. Ismét felkenjük a törmelékeket, eligazítjuk és ráhelyezzük a torta fedőlapját, melyet alul gyümölcsízzel kentünk be. Lenyomkodjuk, fehér papirt teszünk rá, majd legvégül a torta nagyságának megfelelő nehezéket, pl, egy lábas vízet helyezünk rá. Legalább 80 percig préseljük, akkor kivehetjük a formából s a rózsszínűre festett cukormázzal ( fondant-tal ) vonhatjuk  be. Gyümölcslével, vagy cukrozott gyümölcsdarabkákkal díszíthetjük. Legjobb, ha 1 napig állni hagyjuk a tortát és csak másnap vágjuk fel.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!