Márton-napi libasült

Ha Márton-nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben. Libavacsora, újborkóstolás!

Hozzávalók (6 személyre):

  • 1 konyhakész liba (4-4,5 kg),
  • 3 savanykás alma
  • 1 csokor friss majoránna,
  • 2 nagyobb sárgarépa,
  • 2 nagy vöröshagyma, só, bors,
  • (fogvájó vagy hústű, zsineg vagy erős cérna)

Elkészítése


Éles késsel kivágjuk a bőrből a nyakat, majd eltávolítjuk a zsírmirigyet és a felesleges hájat. A libát kívül-belül megmossuk, és konyhai törlőpapírral szárazra törölgetjük. A megmosott almát negyedelve kicsumázzuk, a majoránna leveleit felaprítjuk. Sóval és borssal kívül-belül jól bedörzsöljük a libát, majd beletömjük a majoránnával megszórt almát.

Fogvájóval összetűzzük a liba hasán a nyílást. Az első fogvájóra félbehajtott zsineget kötünk, és a két szálat a fogvájók között keresztezve rögzítjük a tűzést. A zsineg végét csomóra kötjük.  A nyaknál lelógó bőrdarabot a liba törzsére húzzuk, majd ráhajtjuk a szárnyakat. Zsineggel vagy erős cérnával összekötözzük a szárnyakat és a combokat. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Mellével lefelé a grillrácsra fektetjük a libát. A nyakat meg a feldarabolt répát és hagymát tepsibe tesszük. Felöntjük 1/2 l vízzel, a liba alá toljuk, és kb. 4 órán át sütjük. Közben a bőrt megszurkáljuk, hogy a zsír kifolyhasson.
A tepsibe szükség esetén 2 dl vizet öntünk. A libát megkenjük 2 tk sóval elkevert 3 ek vízzel, majd 225 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Végül feldaraboljuk, és a pecsenyeléből készített mártással tálaljuk.

Marton napi libasult
Fotó: Illusztráció

Elkészítési idő kb. 5 óra, energiatartalom kb. 700 kcal/adag

Miért éppen liba?

-Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették cselédeiket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták. Márton-naphoz számos hagyomány és babona kötődik.

-„Varázserőt” tulajdonítottak Szent Márton vesszejének: ezt a pásztorok adták az állataikat legelőn hizlaló gazdáknak, akik az ajándékba kapott köteggel megveregették állataikat, bízva abban, hogy jó lesz a következő évi szaporulat. A jószághoz kötődik az egyes területeken elterjedt babona, miszerint aki Márton-napján mos vagy tereget, keresztet vethet a jószágra.

-A libafogyasztással kapcsolatban is számos babona élt és él mai is. Az egyik szerint, ha valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog. A népi időjárásjelzés szerint, ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő. „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ha viszont jó az idő Márton napján, nagyon hideg lesz a tél.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!