Kenyerünk, mióta ezt a receptet megtaláltam, csak így sütöm!

Finom és egyszerű, ezért is lett nálunk kedvenc ez a recept!

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt,
  • 3 dl kézmeleg víz,
  • 2 csapott teáskanál só,
  • 1 kisebb evőkanál ecet (elhagyható),
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés


Nem kaptam kenyérlisztet, így 25 dkg finomlisztet és 25 dkg réteslisztet összekevertem. Belekevertem a sót, majd a vízben feloldottam az élesztőt és a liszthez öntöttem az ecetet is. Összegyúrtam. Mikor összeállt gyúródeszkára tettem és jól kidolgoztam kb 15 percig. Utána beledolgoztam az olajat.

Tálba tettem és 45 percig kelesztettem, majd finoman átgyúrtam és a deszkára téve beborítottam a tállal és pihentettem 15 percig. Ezután megformáztam és szilikonos sütőpapírral bélelt jénai tálba tettem. A tál tetejét befújtam vízzel és ráborítottam. Ebben a párában kelesztettem még 50 percet. A sütőt közben előmelegítem. 50 perc után a tészta tetejét több helyen bemetszem, bepermetezem vízzel és a jénai tetejét is és újból ráborítom. 230 fokos sütőbe tolom 15-20 percig, majd mérséklem a hőt 200 fokra így sütöm még kb 30- 35 percig. Az utolsó 10 percben leveszem a tetőt, hogy jobban piruljon a kenyér.

Mikor kész, rácsra teszem és a nagyon forró kenyeret lepermetezem nagyon hideg vízzel. Pár perc múlva elkezd „beszélgetni” a kenyerünk. Gyönyörűen kicserepesedik és ami nekünk fontos nagyon finom vékony, ropogós lesz a héja. Az ecetet azért tettem bele, mert így nem morzsálódik a kenyér még 2 nap múlva sem. Aszkorbinsav az igazi, de tökéletesen helyettesíti az ecet is. Azért sütöm fedővel, mert úgy vékonyabb a héja és mi úgy

Andrea Cziráné Nagy
—Gyönyörű ilyen nincs a boltba
—Én is ezt a receptet és módszert használom. Nagyon szép és finom kenyér, mindig sikerül

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!