Gyümölcslikőr, amilyen egyszerű, annyira ízletes

A csodás gyümölcsös ízvilág sokak kedvence, ma egy nagyon egyszerű és ötletes receptet mutatunk, milyen finomság készülhet friss gyümölcsökből.

Hozzávalók:

  • 4 pohár cukor,
  • 4 pohár bogyós gyümölcs,
  • 4 pohár vodka,
  • 4 pohár víz.

Elkészítése:

Öntsük bele a cukrot a meleg, illetve forrásban lévő vízbe úgy, hogy közben kevergetjük (hogy a cukor ne üljön le az edény aljára), egészen addig, amíg teljesen feloldódik. Mossuk meg, majd szárítsuk le a gyümölcsöket, aztán adjuk hozzá egészben. Végül adjuk hozzá a vodkát is.


Töltsük ki befőttes üvegekbe, a legjobb erre a célra a háromliteres üveg. Hőre lágyuló műanyag kupakkal zárjuk le, és helyezzük a likőrt sötét helyre. Nagymamám mindig fejtetőre állította a befőttes üvegeket, de szerintem ez nem feltétlenül szükséges, hiszen ez esetben, a borral ellentétben, nem megy végbe erjedés, forrás.

Mindenképpen várjunk legalább tíz napot, mielőtt kinyitjuk az első gyümölcslikőrt! Legjobb persze, ha ez az idő két hét, vagy annál is több. Régen úgy mondták, hogy akkor lehet fogyasztani, ha a likőr „odatapad” az üveghez, és ha azon nyomot hagy. Az állás ideje alatt a gyümölcs felveszi az alkoholos lé ízét és aromáit, illetve fordítva. Ennek eredményeképpen a bogyós gyümölcsök szépen lesüllyednek az üveg aljára. Ekkor már óvatosan, anélkül, hogy az alján lévő üledéket felkavarnánk, áttölthető a likőr más tárolóedényekbe is.

Legjobbak erre a célra az üvegből készült edények, különösen a pontosan záródó csatos üvegek. Finom likőrt készíthetünk minden bogyós gyümölcsből, de legmegfelelőbbek azok, melyek nemcsak lédúsak, de megfelelően puhák is. A likőr végső alkoholtartalma körülbelül 18 és 22% körül lesz. Ez nagyban függ a felhasznált gyümölcsök fajtájától.

Vodka helyett használhatunk más égetett szeszt, vagy más, tiszta házi készítésű kisüsti pálinkát is. A hozzávalók arányának ez esetben is meg kell egyeznie, de az alkoholtartalom nőni fog. Az alkoholos itallal bármelyik barátunkat megkínálhatjuk, ha azonban valaki nem tud, vagy nem szeretne szeszes italt fogyasztani, bátran kínáljuk a vodka nélkülivel!

Likőrreceptje, persze, mindenkinek van, de ez egy valóban zseniális a maga egyszerűsége miatt: 4 csésze cukor, 4 csésze víz, 4 csésze bogyós gyümölcs, 4 csésze vodka.  Annyira egyszerű, hogy még, ha akarnánk se tudnánk elfelejteni!

Annak ellenére, hogy végtelenül egyszerűen elkészíthető, ezt az italt bármelyik italgyártó cég megirigyelheti! Nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem kényezteti az ízlelőbimbókat is, és ami a legfontosabb, bármennyit iszol belőle, biztos lehetsz abban, hogy reggel macskajajj nélkül kelsz fel! A finom, édes bogyós-gyümölcslikőr, melyben a nyáron szedett gyümölcsök finom gyümölcsleve van, nem csak egy alkoholos italnak tekinthető, hanem egyszersmind egy zamatos házi készítésű ital.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!