Főzelékekről, köretekről

A konyha ismert és nap-nap után elkészített főzelékeit felsorolni szükségtelen, mert közismertek. Hazánkban a főzelékféléket kedvelik. Az ismert főzelékféléket szívesebben esszük s a kevésbé ismertek csak ritkán kerülnek asztalunkra.


A magyar konyha által felhasznált főzelékek között első helyen állnak a leveszöldségek, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, képosztafélék, melyek között legkedveltebb a fehér-, vörös-, és kelkáposzta. A salátafélék, pl. a fejes, kitünő és könnyen elkészíthető fözelékfélék.

A hüvejesek között nálunk a bab, borsó, lencse örvend nagy népszerüségnek, ezeket zöld állapotban, télire befőzve vagy szárított szemekben használjuk fel.

A legnagyobb tápértéket képviselő főzelék a paraj, amit spenót néven ismerünk. Fajtára és formára soron követi a mártásoknál oly szívesen felhasznált sóska, majd tápérték szempontjából a spárga, kelvirág ( karfiol ) kelbimbó. A paradicsom, tök, zöldpaprika, karotta és karalábé elkészítési módja igen egyszerű.

E közismert főzelékfélék tökéletes elkészítése kevés munkát és hozzávalót igényel.

A száraz főzelékek, mint a bab, borsó, lencse nem csak mint főzelék, de mint saláták is közkedveltek.

A főzelékek között a mindenapi étkezésnél leggyakoribb: a burgonya. A burgonyfélék igen kedveltek s nagyon sokféle elkészítési módját ismerjük. A burgonyfélék elkészítése igen egyszerú. Változatos és sokféle fajtájánál fogva úgy köretnek, mint főzeléknek elkészítve nagyon ízletes.

A főzelékek és köretek elkészítésük szerint négyféle csoportba oszthatjuk.

1. csoportba tartoznak a sós vízben vagy csontlében főtt és zsírral, vajjal berántott főzelékek. Ide tartoznak a hüvelyesek, bab, borsó, lencse, káposztafélék, stb

2. csoport a sós vízben főtt, mártással felszolgált főzelékek. articsóka, csicsóka, fekete-gyökér, stb.

3. csoportba a sós vízben főtt és vajjal leöntött angolos főzelékek tartoznak. pl. spárga, kelvirág, kelbimbó. stb.

4. csoportba tartoznak a különböző mártásokkal leöntött és csőben sült főzelékek. Ezeket a főzelékeket főleg meleg előételeknek és zöldségételeknek nevezzük.

A köretet főleg sült- és mártásos húsok mellé tálaljuk. Adhatjuk főételnek is vacsorára. Könnyen és gyorsan elkészíthetőek, azonkívül emelik az ételek tápértékét.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!