Citromos-bazsalikomos nyelvhal recept

Hozzávalók: 4 db 20-20 dkg-os nyelvhal, olívaolaj, citrom, bazsali­kom, durva szemű tengeri só, fris­sen őrölt bors, liszt. A halat megtisztítjuk, azaz bedör­zsöljük durvaszemű tengeri sóval, majd lemossuk róla. Ezzel az eljá­rással eltávolítjuk a felesleges nyál­kát a hal testéről és könnyebben el tudunk bánni vele.

A nyelvhal bőrét bemetsszük a farokúszó felett, valamint végig a hát- és a hasúszó mellett. A faro­kúszót az egyik kezünkkel a mun­kalaphoz szorítjuk és a másik kéz­zel lehúzzuk a bőrét. Megfordít­juk a halat és a világos bőrével is ugyanígy járunk el. A fejét levágjuk, majd az úszókat is. A hasüreget felvágjuk és kibelezzük.


Az így kapott halakat meglo­csoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk,és hagyjuk állni az olajban kb. fél órát. Ekkor lisztbe forgatjuk és forró grillserpenyőben oldalaként kb. 3-4 perc alatt megsütjük. (Ak­kor sült át jól a hal, ha a sütés utá­ni filézésnél leomlik a hús a ge­rincről).

Az öntethez finomra vágunk né­hány ágnyi bazsalikomot, rálocso­lunk egy jó adag olívaolajat, sóz­zuk, borsozzuk, belefacsarjuk fél citrom levét és a sült halfilékre ka­nalazzuk.

Paradicsomsalátával kí­náljuk.

Forrás: Lajtapressz

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!