Burgonyás kenyér, mióta kipróbáltuk, nem vettünk boltban kenyeret!

A finom házi kenyér felülmúlhatatlan, az elkészítése egyszerű és tényleg csodás!

hozzávalók

  • 150 gr héjában főtt, áttört burgonya lehetőleg lisztes legyen, ne kemény fajta.
  • 500 gr BL 80 liszt
  • 335 gr víz
  • 12 gr só
  • 0,4 gr friss élesztő (8 mm-es gömb)

Elkészítés:


A vizet kimérjük egy tálba. Pár kanállal kiveszünk belőle egy kis csészébe, és abban feloldjuk az élesztőt. A sót feloldjuk a tálban lévő vízben és hozzáadjuk a lisztet, majd a lisztre öntjük a feloldott élesztőt és hozzáadjuk az áttört burgonyát.

Ezután összekeverjük a hozzávalókat úgy, hogy egynemű masszát kapjunk. Ragacsos lesz, de nem baj. A tálat lefedjük egy fóliával vagy egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a felülete és kb. 20-24 óráig kelesztjük. Közben kb. 8 óránként minimum 1x hajtogatjuk. Összesen háromszor, de lehet többször is, az csak használ neki. Én ötször, hatszor szoktam hajtogattam. Előfordulhat, hogy előbb meg kel a kenyér mint 24 óra, ilyenkor hamarabb is meg lehet sütni, nehogy túlkeljen, de legalább 20 órát keleszteni kell. Ha nincs idő megsütni, akkor az utolsó hajtogatás után be kell tenni a hűtőszekrénybe. 10-12 óráig bent maradhat.

Hajtogatás: A tálat a bal kezünkkel fixen fogjuk, miközben a jobb kezünkkel a tőlünk legtávolabbi ponton felhúzzuk a tésztát és a felhúzott tésztarészt a vele szembeni oldalon (a tál hozzánk közel eső részén) lenyomjuk. A tálat kicsit elfordítjuk és a legtávolabbi részről újra felhúzzuk a tésztát, majd a felhúzott tésztát a szemben lévő oldalon összenyomjuk a tálban lévő tésztával. Ezt addig ismételjük, míg körbe érünk. Vizes kézzel könnyebb hajtogatni, és egy habkártya is segíthet. A hajtogatást többször is megismételjük. A végére egy sima, feszes tésztát kell kapnunk. Az utolsó hajtogatás után, megformáljuk, kerekre vagy hosszúkásra. Egy tálban vagy hosszúkás formában (nekem csak egy 30 x 11 cm-es hosszúkás formám van, mert nem vagyok még felkészülve rendesen a kenyérsütésre, de az is jó volt) sütőpapíron pihentetjük 1 órát letakarva.

Sütés: A sütőt 250 fokra melegítjük az edénnyel együtt amiben a kenyeret sütni fogjuk. Ez lehet római tál, jénai tál vagy egy öntöttvas edény is. Az edény tetejét is elő kell melegíteni. A forró edényt kivesszük a sütőből, átemeljük bele a megkelt kenyeret, a tetejét éles késsel háromszor srégen bevágjuk. Rátesszük az edényre a forró tetőt és visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet ekkor vissza kell állítani 235 fokra. Sütési idő 45 perc. A megsült kenyeret rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Elisabeth Kling receptje

—Szuper lett

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!