Birsbefőtt és ivólé, elronthatatlan és nagyon finom!

A birsből sok mindent készíthetünk, nálunk most ilyen finomságok készültek, tényleg jól sikerült!

hozzávalók

  • feldarabolt gyümölcs-birsalma
  • kb 4 evőkanál kristálycukor.
  • víz

elkészítés


Befőtt: a feldarabolt gyümölcsre kb 4 evőkanál kristálycukrot tettem üvegenként (a kisebb üvegekbe arányosan kevesebbet), vízzel felöntöttem, befőző automata 85/25.

Ivólé: a kimagozott, megtisztított gyümölcsöt, feldaraboltam, annyi vizet tettem rá, hogy éppen ellepje. Feltettem főni, amikor forrni kezdett lekapcsoltam, és a villanytűzhelyen hagytam a maradék hőn, fedő alatt pároltam, amíg puha nem lett, kb 1 óra. Utána a vízzel együtt összeturmixoltam.

Közben főztem egy cukros szirupot, kb 3 liter vízhez tettem 1 kg cukrot. Ezt beleöntöttem az összeturmixolt lébe, összekevertem és üvegekbe öntöttem (a befőttes üvegekben is ez van). Befőző automata 85/25. Nagyon finom, savanykás lett, kb 10 liter ivólében van 1 kg cukor, és fele-fele arányban még higítani kell vízzel olyan sűrű lett. Nem tettem bele se tartósítót, se citromsavat, így is szép színe van. Mindkét esetben a birs héját rajta hagytam.

Szeretnék viszont egy tapasztalatot megosztani veletek: általánosságban az a szemléletem, hogy minőségibb dolgokból szeretek kevesebbet venni, még akkor is, ha drága, mint olcsóból sokat. A mostani eset ebben megerősített és a jövőben szigorúan ehhez tartom majd magam. A piacon kétféle birs volt, egyik 500 Ft/kg, másik 700 Ft/kg. Már ránézésre is a 700 Ft-os volt szimpatikusabb, de – gondoltam – befőzésre, lekvárnak (ekkor még terveztem azt is csinálni) meg ivólének nem kell a drága, szép gyümölcs. Így fele-fele arányban vettem a kettőből. Nagyon rossz döntés volt!!!!! Az 500 Ft-osnak kb a 30%-át tudtam hasznosítani, a többit ki kellett vágni, mert rossz volt. A 700 Ft-osból gyakorlatilag a magházat kellett csak eltávolítani és gyönyörű befőtt lett belőle, ahogy a képen is látszik. Kérdezem ezek után: melyik volt a drágább gyümölcs?Ivóléhez nagyjából 3 kg- ból csináltam.

Az elmúlt két napban ezzel próbáltam elfoglalni magamat ebben a ronda, esős időben: birs befőtt és ivólé.

Mária Várhegyi receptje

—Én is készítettem.
—Minden ūveg aljába 3- 4 szekfűszeget tettem.Kedvencem
—Én is csináltam ivólét tegnap ,de én direkt sürűre hagytam nem volt sok üveg . Lehet higitani . Finom lett a próba szerint, a maradék már el is fogyott

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!