Békebeli ropogós kifli ma sütöttem először, de nem utoljára, mert nagyon finom lett!

A régi finom kifli, már nagyon sokszor kerestem ezt az ízt, de ez valami fenséges lett!

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 gr tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 gr élesztő
  • 10 gr só

Elkésztés


A lisztet leszitáljuk, belekeverjük a sót. A tejet, a vizet és a tejfölt összekeverjük és meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez. Belemorzsoljuk az élesztő és jó alaposan géppel kb 15 percig dagasztjuk. Kb 45 percet kelesztjük.

8-10 darabba vágjuk, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük még kb 10-15 petc‘g. Megformázzuk a kifliket és szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezen hagylak kelni még kb 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 220 fokra, úgy, hogy a sütő aljába vizet teszünk egy edénybe, hogy gőz keletkezzen.

A kifliket lepermetezzük vízzel, majd berakjuk a sütőbe. Így sütjük kb 10-15 percig, majd, amikor látjuk, hogy kezd pirulni légkeverésre állítjuk a sütők, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és így sütjük még kb 4-5 percig, amíg szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

Formázás: a megkelt tésztát feldaraboljuk, egyenként gömbölyítjük és még hagyjuk pihenni kb 15 percet.  Ovális formát kezdünk nyújtani, felső részét csücskösre, az alsó részét pedig jobbra-balra nyújtjuk, hogy háromszög forma legyen. A lehető legvékonyabb legyen a tészta, majd szorosan kezdjük feltekerni, a csücskét tekerés közben felfelé lehet óvatosan húzni. Most sütöttem először, de nem utoljára.

Szilvia Burikné Sebestyén receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!