Aspik készítése

Egy liter aspikhoz szükséges.
Hozzávalók: 4 db borjúláb, 25 deka vegyes leves-zöldség, 1 hagyma, 10 szem feketebors, egy fél babérlevél, 1/2 deci borecet, 4-6 tojás fehérje, egy deci paradicsom, egy fél citrom leve, és 4 liter víz.


Négy liter hideg vízben feltesszük a négy borjulábat, melyet előzőleg megtisztítottunk és több vízben leöblítettünk. Ha felforrott, megsózzuk és állandó forrás mellett 2 órán át főzzük anélkül, hogy bármit is kevernénk hozzá. A két óra multán beletesszük a zöldséget, a hagymát, meg a borsot lefedjük és egy teljes órán át főzzük. Akkor a tűzről levesszük, leszűrjük és megtisztítjuk a zsírjától. Aztán habüstben habosra verünk 4-6 tojás fehérjét, hozzáadjuk a paradicsomlevet, egy deci vízet, a borecetet, a citrom levét és végül  hozzáöntjük az aspik leszürt levét is. Jól elkeverjük, majd 12 lap zselatint adunk hozzá, melyet hideg vízben megáztatunkés leöblítettünk s ezzel is elkeverjük és felfőzzük. Amig az aspik fel nem forr és a tojásfehérje nem túrósodik, addig állandóan  keverni kell, hogy le ne égjen. Csendes forrással és állandó keverés mellett kb egy óráig főzzük.
Akkor egy edényre levesszűrőt teszünk s ebbe vízbe mártott etamint, vagy egyéb tiszta vászonruhát. Ezen szűrjük keresztül az aspikot úgy, hogy ha kb. a fele leszürődött, a leszürt aspikot ismételten, de nagyon óvatosan visszaöntjük a szűrőbe és az aspikot egy másik tiszta edénybe  szűrjük tovább. Igy nagyon szép átlátszó, üveges spikot készíthetünk. A szűrőruhára tapadó, tojásból képződött túró tisztítja szép tisztára és fényesre az aspikot.
Ha kihült, tetszés szerint felhasználhatjuk, formába önthetjük vagy felvágásra előkészítjük.


Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hasonló receptek:

  • Nem találatunk hasonló bejegyzést!

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!