Aspik készítése

Egy liter aspikhoz szükséges.
Hozzávalók: 4 db borjúláb, 25 deka vegyes leves-zöldség, 1 hagyma, 10 szem feketebors, egy fél babérlevél, 1/2 deci borecet, 4-6 tojás fehérje, egy deci paradicsom, egy fél citrom leve, és 4 liter víz.


Négy liter hideg vízben feltesszük a négy borjulábat, melyet előzőleg megtisztítottunk és több vízben leöblítettünk. Ha felforrott, megsózzuk és állandó forrás mellett 2 órán át főzzük anélkül, hogy bármit is kevernénk hozzá. A két óra multán beletesszük a zöldséget, a hagymát, meg a borsot lefedjük és egy teljes órán át főzzük. Akkor a tűzről levesszük, leszűrjük és megtisztítjuk a zsírjától. Aztán habüstben habosra verünk 4-6 tojás fehérjét, hozzáadjuk a paradicsomlevet, egy deci vízet, a borecetet, a citrom levét és végül  hozzáöntjük az aspik leszürt levét is. Jól elkeverjük, majd 12 lap zselatint adunk hozzá, melyet hideg vízben megáztatunkés leöblítettünk s ezzel is elkeverjük és felfőzzük. Amig az aspik fel nem forr és a tojásfehérje nem túrósodik, addig állandóan  keverni kell, hogy le ne égjen. Csendes forrással és állandó keverés mellett kb egy óráig főzzük.
Akkor egy edényre levesszűrőt teszünk s ebbe vízbe mártott etamint, vagy egyéb tiszta vászonruhát. Ezen szűrjük keresztül az aspikot úgy, hogy ha kb. a fele leszürődött, a leszürt aspikot ismételten, de nagyon óvatosan visszaöntjük a szűrőbe és az aspikot egy másik tiszta edénybe  szűrjük tovább. Igy nagyon szép átlátszó, üveges spikot készíthetünk. A szűrőruhára tapadó, tojásból képződött túró tisztítja szép tisztára és fényesre az aspikot.
Ha kihült, tetszés szerint felhasználhatjuk, formába önthetjük vagy felvágásra előkészítjük.


Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!