A formák elkészítése és kifőzése pudingok részére

Az ismert pudingformákat fagyos, kemény vajjal, kézzel kenjük be.

Ha édes-pudingokat készítünk, akkor porcukorral is behintjük a formát s azután öntjük bele az anyagot. ha sós-pudingot készítünk, a kivajazott formát liszttel hintjük be. Azután kirázzuk és úgy töltjük bele az anyagot. Imételten meg kell jegyzni, hogy a formát nem töltjük tele, hanrm csak félig, mert a puding főzés közben emelkedik s ha kifut a formából, könnyen összeeshet.


A pudingformát nem takarjuk le—csak a főzőedényt. Ezt azért tesszük, mert a tojás habjából az ugynevezett tojás-gáz utat tör magának a főzési folyamat alatt ( ez főleg a nem egészen friss tojásoknál történik meg ) és a lefedett forma fedelét a gőz és a tájás-gáz felnyomja, de azután a puding a formába erőtlenül visszaesik s azután már nem képes mégegyszer felemelkedni.

A főzés ideja alatt a pudingot vagyis a formában levő tésztát nagyon könnyen ellenőrizhetjük. Ujjunkkal megérintjük s amig ragad, nem vesszük ki a formát a főzőedényből, 5-8 perc főzés elegendő, de annyi feltétlenül szükséges a tésztának.

Ha a párolás ideje alatt elfőne a vízfürdő víze, azt a főzés közben bármikor pótolhatjuk forró vízzel. Ez ugyan legtöbbnyire akkor fordul elő, ha szabálytalanul, vagyis—erős tűznél, nagy forrás mellett főzzük a pudingot.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!