Madártej sült és főtt tojáshabbal, békebeli igazi finomság!

A család nagy kedvence, csak így készítjük, mert nagyon finom és nem is nehéz a recept!

hozzávalók

  • 1 l. magas zsírtartalmú tej .(Nekem maradt még egy zacskó OKÉ-s ,30 %-os állati tejszínem, aminek még nem járt le a szavatossága, hát hozzázuttyintottam a tejecskéhez.😊)
  • 6 egész tojás
  • 1 vanilia rúd kikapart magja vagy vanilia aroma vagy van.cukor, vagyis ki mit engedhet meg magának. Ebből /ezekből is ,ki milyen intezitásúnak szereti a vanilia ízt, annyit rakjon bele
  • tetszés szerint cukor
  • csipet só

Elkészítés


A tejet beízesítve föltesszük melegedni. Ez idő alatt szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük kevés cukorral, csipet sóval. Ha sült habot is szeretnénk, előzőleg 150 fokra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kisebb kanállal,fagyikanállal halmocskákat rendezünk és halvány barnásra karamellizáljuk a habot.7-8 perc alatt kész is.

Ezalatt még a tej forráspontja előtt a kanállal a tejbe szaggatjuk a főzésre „ítélt” tojáshabot. 2-3 perc egyik oldal, megfordítjuk a galuskákat és megismételjük. Kiszedjük őket, kicsit lecsepegtetjük és tányérra vagy hosszúkás jénaira tesszük. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a forró tejből merünk hozzá néhány merőkanállal, habverővel egyesítjük (hőkiegyenlítés), majd a tűzön lévő tejhez öntjük és besűrűsödésig főzzük, folytonos kevergetés mellett. Nekem a 3 l.tejjel, tejszínnel, a 18 tojássárgájával 25-30 percig tartott.

Aki még nem készített soha, annak mondom: NEM SZABAD FORRNIA, MERT KICSAPÓDIK A TOJÁS SÁRGÁJA❗❗❗ A habról csak annyit: volt, akinek sült, volt, akinek főtt habbal ízlett jobban ez a számomra is mennyei édesség.😊

Első meghatározó emlékemet eme fenséges nyalánksággal kapcsolatban, a 60-as évek elejére tenném,talán 1962? Kórház, mandulaműtét utáni lábadozás bátyusommal.(szerencsére az ő manduláját is akkor vették ki, egy szobában voltunk) Sosem felejtem el…Megjött Anyukám, aggodalommal, szeretettel a tekintetében. Aztán megjelent egy huncut mosoly az arcán és elővette a szatyrából a mennyei édességet ….Madártej!!!!😀😀😀El is felejtettük a nyelési fájdalmakat.😊Mintha most lett volna…🤗

Tegnap visszamentek kislányomék Londonba.😔 Mi legyen a búcsú desszert? A vejem egy nosztalgiázós beszélgetéskor megemlítette, milyen régen evett már madártejet.
Akkor, nosza, elkészítem. Most 3 l. tejből csináltam, az igazi klasszikus változatot, a puding, liszt mentes finomságot, sült és főtt tojáshabbal a tetején.

Zsuzsanna Bárdi receptje
—Hűha, erre mondják mifelénk, hogy békebeli, igazi finomság.

–Ez az igazi madártej! Nem kell bele liszt, puding, csak jó sok tojás és sűrű lesz!

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!